Την έναρξη στις γερμανο-τουρκικές διαβουλεύσεις θα σημάνει η σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας,Ahmet Davutoglou και υπουργούς της κυβέρνησής του, στο Βερολίνο. Κατά την συνάντησή τους η γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει την ενίσχυση της υποστήριξης της Άγκυρας στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Θα ακολουθήσει μία διάσκεψη δωρητών για τη Συρία στις 4 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο και ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση στα μέσα του Φεβρουαρίου.

Η Angela Merkel αναφέρθηκε χθες το βράδυ στη διάσκεψη αυτή των δωρητών στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Barack Obama. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «θα λάβει μέρος με ουσιαστικό τρόπο» στη διάσκεψη αυτή.

Η Τουρκία, μέσω της οποίας περνά ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην στρατηγική της καγκελαρίου, που έχει ως στόχο τον «σημαντικό» περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, έπειτα από την εισδοχή του αριθμού-ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να αρνείται με κάθε τρόπο το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες ή την επιβολή αριθμητικού ορίου, υποσχόμενη στην γερμανική κοινή γνώμη μία διεθνή λύση μέσω του αποτελεσματικότερου ελέγχου της ροής εκ μέρους της Τουρκίας και της κατανομής των προσφύγων με ποσοστώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτή η λύση όμως, η υλοποίηση της οποίας δεν προχωρεί, προκαλεί τις επικρίσεις μέρους των βουλευτών της δικής της συντηρητικής παράταξης, ενώ η κρίση στις σχέσεις με την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα. Εάν η Angela Merkel δεν εξασφαλίσει σύντομα μία καλύτερη συνεργασία με την Αγκυρα, η κατάσταση θα γίνει πολιτικά επικίνδυνη για την ίδια, εν όψει μάλιστα κρίσιμων τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων την Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου για τη χορήγηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τουρκική κυβέρνηση με αντάλλαγμα τη δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της Τουρκίας και την αντιμετώπιση των διακινητών. Όμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη την αποδέσμευση αυτών των κονδυλίων, ενώ η Άγκυρα κατηγορείται ότι δεν καταβάλλει τις προσπάθειες για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι δεν ικανοποιημένη από τον βαθμό συνεργασίας της Τουρκίας. Περί τους 2.000 έως 3.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να φθάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές,

Την παραμονή της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglou ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να βοηθήσει τη χώρα του στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

«Δεν ζητούμε χρήματα, δεν διαπραγματευόμαστε τα χρήματα…για εμάς, πρόκειται για μία ανθρωπιστική υποχρέωση, όχι για ένα πρόβλημα οικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Δεν πρόκειται για γερμανικό πρόβλημα, για τουρκικό πρόβλημα, ή ακόμη για συριακό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.

Σήμερα, η Γερμανία είναι πιθανόν να αυξήσει αυτήν την χρηματοδότηση, βάζοντας από την τσέπη της περισσότερα χρήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έγραφε χθες η εφημερίδα Die Welt, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος του ποσού.

Η αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα είναι το άλλο σημαντικό θέμα της συνάντησης στη γερμανική πρωτεύουσα, ένα δεκαήμερο μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στην ατζέντα θα βρίσκεται επίσης το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, καθώς και το κουρδικό ζήτημα.

Στο περιθώριο της επίσκεψης Νταβούτογλου τρεις φιλοκουρδικές διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα στο Βερολίνο.