Αβραμόπουλος: Θα στερήσουμε από τους τρομοκράτες πόρους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αβραμόπουλος: Θα στερήσουμε από τους τρομοκράτες πόρους

Τη θέληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κτυπήσει την τρομοκρατία στην καρδιά της οικονομίας της, υπογράμμισε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ευκαιρία συζήτησης για την «αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων».

Κάλεσε παράλληλα τα κράτη-μέλη για μεγαλύτερη μεταξύ τους συνεργασία, στην ανταλλαγή πληροφοριών.

«Το 2016 θα είναι η χρονιά διώξεων κατά των κερδών από τρομοκρατικές ενέργειες. Πρέπει να στερήσουμε από τους τρομοκράτες, τους οικονομικούς τους πόρους», υπογράμμισε.

«Με ανθεκτικότητα και ανεκτικότητα, με τις δυο αυτές αρχές της δημοκρατίας, παράλληλα με το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση των ημερών, προσέθεσε.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η Επιτροπή θα υποβάλλει τις προτάσεις της, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκαινιασθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στην Europol.

Αναγνώρισε ότι απαιτείται βελτίωση στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, από την οποία εξαρτάται η διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν και υπογράμμισε το «καίριο» ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών, κεντρικό πυλώνα της Ατζέντας για την Ασφάλεια.

«Τα εργαλεία της ΕΕ βρίσκονται ήδη στην διάθεσή μας, για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ εθνικών αρχών και επιβολής νόμου: Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, οι βάσεις δεδομένων της Europol, το πλαίσιο ΣένγκενΙΙΙ (αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας), τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο μέγιστο, από τα κράτη μέλη», εξήγησε.

Ο επίτροπος συνέστησε επίσης στα κράτη-μέλη, να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη το ένα προς το άλλο και να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες τόσο μεταξύ τους, όσο και με την Europol. «Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι συλλογικά, είμαστε όλοι πολύ πιο ασφαλείς. Οι απειλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι κοινές. Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι ανταγωνισμού, ενισχύουμε ο ένας τον άλλο όταν συνεργαζόμαστε», τόνισε.

Σχετικά με το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στην Europol, που θα εγκαινιασθεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα μπορέσει να αποτελέσει το επίκεντρο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της ΕΕ, «εφ' όσον τα κράτη-μέλη κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση και ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες». Θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασταύρωση των δεδομένων και στην παροχή αναλυτικής και τεχνικής στήριξης, τόνισε.

«Έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, καταστήσαμε σαφές ότι η αντίδρασή μας δεν θα υποκινείται ούτε από το αίσθημα φόβου ούτε από την εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων. Η Επιτροπή έχει προτείνει μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις που αποτελούν μέρος μιας συνολικής προσέγγισης. Και μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Ωστόσο τα πρόσφατα γεγονότα μας απέδειξαν ότι χρειάζεται να πράξουμε πολύ περισσότερα» κατέληξε ο Επίτροπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider