Ώρα Νταβός για τον Αλέξη Τσίπρα

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώρα Νταβός για τον Αλέξη Τσίπρα

Την χειρότερη συγκυρία μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πραγματοποιήσει αύριο την παρθενική του εμφάνιση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Κατά γενική ομολογία στη φετινή σύνοδο μόνο το χιόνι στα βουνά της γραφικής Ελβετική πόλης θα δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας. Αντιθέτως τα σύννεφα που έχουν σωρευτεί στον παγκόσμιο οικονομικό ορίζοντα είναι πιο μαύρα από ποτέ. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για σκοτεινές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της όξυνσης των γεωπολιτικών εντάσεων και της εξασθένισης που εμφανίζει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.


Στο βαρύ αυτό κλίμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde. Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προχθές αν δεν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα σίγουρα δεν την αποφορτίζει.

Αντιθέτως στα σοβαρότατα προβλήματα που έχει φέτος στραμμένο το ενδιαφέρον του το ΔΝΤ, η κυβέρνηση κατόρθωσε να προσθέσει και το Ελληνικό. Είναι γεγονός ότι φέτος η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Όχι διότι η κρίση στην Ελλάδα έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί, αλλά επειδή Κινα, Μ.Ανατολή, προσφυγικό, Β.Κορέα και το ευρωπαϊκό μέλλον της Μ.Βρετανίας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους 2500 συνέδρους του Φόρουμ. Όμως μετά την νέα κόντρα της Ελληνικής Κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτο η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης να στραφεί στη συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ.

Βέβαια είναι πιθανόν η Ελληνική Κυβέρνηση να όξυνε τις σχέσεις με το ΔΝΤ «ποντάροντας» στη διεθνή κρίση προκειμένου να αποσπάσει μία δέσμευση από το Ταμείο, το οποίο δεν θα ήθελε να προσθέσει μία ακόμη εστία στην παγκόσμια κρίση. Ήδη η επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας και η διολίσθηση του γουάν έχουν θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας (το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,4% από 3,6%). Στο μέτωπο της απασχόλησης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ILO) προβλέπει ότι ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια στα 199,4 εκατομμύρια.

Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει μέχρι στιγμής οι όσες φορές η Κυβέρνηση θέλησε να επωφεληθεί από την διεθνή συγκυρία προκειμένου να κερδίσει κάποιους πόντους στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, το εγχείρημα κατέληγε σε «μπούμερανγκ» για τα ελληνικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εκλογές στην Ισπανία όπου τελικά έγιναν αφορμή για να σκληρύνουν οι δανειστές τη στάση τους προς την Ελλάδα προκειμένου να ψαλλιδίζουν την δυναμική των Podemos.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider