Μπουρκίνα Φάσο: 27 νεκροί από ομηρία σε ξενοδοχείο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπουρκίνα Φάσο: 27 νεκροί από ομηρία σε ξενοδοχείο

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι, 18 διαφορετικών εθνικοτήτων, έχασαν τη ζωή τους όταν μέλη της Αλ Κάιντα εισέβαλαν αργά το βράδυ της Παρασκευής σε ξενοδοχείο στην Μπουρκίνα Φάσο, εκ των οποίων και τέσσερις δράστες.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επιχείρησαν έφοδο στο ξενοδοχείο Splendid όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η ομηρεία πολλων δεδάδων ανθρώπων και ακολούθησε αιματηρή ανταλλαγή πυρών.

Ο πέμπτος τζιχαντιστής έχει οχυρωθεί στο μπαρ Taxi Brousse, που βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο Cappuccino και το ξενοδοχείο Ybi, σύμφωνα με τρεις αυτόπτες μάρτυρες. Από τους αυτόπτες μάρτυρες, δύο γυναίκες διέφυγαν σώες και ένας άνδρας τραυματισμένος στον ώμο από τα πυρά του τζιχαντιστή. Επέμβαση των δυνάμεων της τάξης δεν έχει γίνει ακόμη σε αυτό το μπαρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Simon Compaoré, στη διάρκεια της επιχείρησης απελευθερώθηκαν 126 άνθρωποι και 33 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ τη ζωή τους έχασαν και τρεις τζιχαντιστές –ένας Άραβας και δύο Αφρικανοί.

«Οι επιχειρήσεις στο ξενοδοχείο Spendid και στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino (που βρίσκεται απέναντι από το Splendid) τερματίστηκαν. Ωστόσο μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας είναι σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Ybi», που βρίσκεται δίπλα στο Cappuccino, δήλωσε ο Compaoré.

Το ξενοδοχείο Splendid διαθέτει 147 δωμάτια και η πελατεία του είναι κυρίως δυτικοί πολίτες και προσωπικό των υπηρεσιών του ΟΗΕ. Παρά τους ελέγχους ασφαλείας στην είσοδο, οι τρομοκράτες κατόρθωσαν αν εισβάλουν στο κτήριο με όπλα και εκρηκτικά. Στόχος τους ήταν και το παρακείμενο εστιατόριο-καφετέρια Cappuccino, η πελατεία του οποίου είναι επίσης δυτικοί πολίτες.

Δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου (AFP) έκανε λόγο για τρεις ένοπλους δράστες που φορούσαν τουρμπάνια. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν αμέσως την περιοχή, ενώ συνεργεία διάσωσης και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, όπου περίπου 10 αυτοκίνητα κάηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Η πρεσβεία της Γαλλίας έσπευσε να κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση και καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τη γαλλική κοινότητα. Η πτήση της Air France Παρίσι-Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία προς τον γειτονικό Νίγηρα.

Η πρωτοφανής επίθεση στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνας Φάσο συνιστά πρόκληση για την κυβέρνηση του προέδρου Kabore, ο οποίος εξελέγη στα τέλη Νοεμβρίου έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που είχε βυθίσει στο χάος τη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε ποσοστό 60% μουσουλμανικός.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό. Στις 20 Νοεμβρίου, τζιχαντιστική επίθεση είχε προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 14 ήταν αλλοδαποί στην πρωτεύουσα του Μαλί.

Ένοπλοι κρατούσαν σε ομηρία επί ώρες περίπου 150 πελάτες και υπαλλήλους, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων του Μαλί, οι οποίες υποστηρίχτηκαν από γαλλικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και στελέχη του ΟΗΕ. Δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαμακό είχαν αναλάβει δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις: στις 20 Νοεμβρίου η Αλ-Μουραμπιτούν και στις 22 Νοεμβρίου το Απελευθερωτικό Μέτωπο Μακινά (FLM, τζιχαντιστική οργάνωση στο Μαλί).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider