Juncker: Υπόθεση λίγων μηνών η επίλυση του κυπριακού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Juncker: Υπόθεση λίγων μηνών η επίλυση του κυπριακού

«Πεπεισμένος» για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, και μάλιστα το πρώτο εξάμηνο του 2016, δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα περιμένουμε μια συμφωνία για την επανένωση του νησιού αυτού», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή με θέμα τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016.

«Ελπίζω πράγματι να γίνει αυτό γιατί αγαπώ πολύ τους Κυπρίους», μετά από 40 χρόνια που έχουν χωρίσει οι δύο κοινότητες, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού εισέρχονται σε καθοριστική φάση.

«Ελπίζω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορέσουμε να δούμε την οριστική επίλυση του κυπριακού ζητήματος», τόνισε ο Juncker.

Για θετικό κλίμα κάνει λόγο και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Kerim Uras, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Υπάρχει πραγματικά θετικό κλίμα στο νησί. Οι δύο αρχηγοί έχουν καλή χημεία και προσπαθούν σκληρά για μια διευθέτηση. Η τουρκική κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση, ως δύο μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες, στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει.

«Ελπίζουμε μια λύση να βρεθεί σύντομα και θα είναι έτοιμη να τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Είναι μια γηγενής διαδικασία, και είναι φυσικό οι δύο λαοί να μπορούν να ορίζουν την τύχη τους με έναν πραγματικά δημοκρατικό τρόπο. Όπως σε όλες οι πολυμερείς διεθνείς συμφωνίες, η συμμετοχή όλων όσοι έχουν αρχικά υπογράψει είναι αναγκαία, προκειμένου να γίνουν αλλαγές. Απ' αυτή την άποψη, οι τρεις εγγυήτριες πρέπει να εισέλθουν και να βοηθήσουν τη διαδικασία σε ένα βαθμό. Πιστεύουμε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι αποφασισμένες να παίξουν θετικό ρόλο και να συμβάλουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα», προσθέτει ο Τούρκος πρέσβης.

«Η ειρήνη στην Κύπρο θα σήμαινε αλλαγή του παιχνιδιού όχι μόνον για την περιοχή αλλά για τις τουρκο-ελληνικές διμερείς σχέσεις. Θα έχει ασφαλώς ευρύτερες διεθνείς επιπτώσεις και θα αποτελέσει φάρο της ελπίδας σε μια ταλαιπωρημένη περιοχή», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider