Την ανάγκη υιοθέτησης μιας οριστικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου η Τουρκία να βοηθηθεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, υπογράμμισε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Jeroen Dijsselbloem.

Η χορήγηση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Άγκυρα με σκοπό να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πρόκειται να εστιάσω στην προσπάθεια να δημιουργηθεί το ταμείο και να έχουμε μια συμφωνία για τα τρία δισεκατομμύρια που χρειαζόμαστε», είπε ο Dijsselbloem στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Ecofin.

Αξιωματούχοι δήλωσαν χθες πως η Ιταλία εμποδίζει τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ταμείου. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως θα ακούσει τι έχει να πει για το θέμα αυτό ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Κάρλο Πάντοαν.

Η Γερμανία -που είναι ο κύριος υποστηρικτής της συμφωνίας με την Τουρκία μετά την υποδοχή περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015- τάσσεται υπέρ της αύξησης του ποσού των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε αρχικά η Ε.Ε., ωστόσο ο Dijsselbloem υποβάθμισε αυτές τις προσδοκίες.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ νόημα να μιλάμε για περισσότερα χρήματα. Ας δημιουργήσουμε πρώτα το ταμείο των τριών δισεκατομμυρίων», παρατήρησε.