Καμπανάκι Juncker για το μέλλον της Σέγκεν και του ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμπανάκι Juncker για το μέλλον της Σέγκεν και του ευρώ

Tον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ευρώ και της κοινής αγοράς έκρουσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου.

Τονίζοντας, ότι η κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν θα έχει τεράστιο κόστος, ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι θα αποδομήσει την κοινή αγορά.

Εξήγησε ότι η δημιουργία των hot spots προχωράει στην Ελλάδα, πρέπει να προχωρήσουν οι συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες και το συμβούλιο πρέπει να υιοθετήσει την λίστα ασφαλών τρίτων χωρών «αντί να κάνει κριτική», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Κουραστική χαρακτηρισε την κριτική στην Κομισιόν ο κ. Juncker η οποία κάνει τα πάντα, «την ώρα που τα κράτη- μέλη αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Συμβούλιο. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας. Δεν είναι στάση το να λένε τα κράτη πως δεν θα πάρουν κανέναν πρόσφυγα και να νομίζουν πως βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Αναφορικά με τη συνθήκη Σένγκεν «την χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της ενωμένης Ευρώπης. Χωρίς ελευθερία μετακίνησης δεν υπάρχει Ευρώπη. Υπάρχει δεσμός μεταξύ του κοινού νομίσματος και της ελευθερίας μετακίνησης στην ΕΕ, όπως και με την κοινή αγορά» συμπλήρωσε.

«Η Σένγκεν και η κοινή αγορά είναι άρρηκτα δεμένα και δεν το αναγνωρίζουν πάντα όλοι. Αν κάποιος θέλει να “σκοτώσει” τη Σένγκεν, τότε μπορεί να απαλλαγεί και από την κοινή αγορά παρομοίως» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Εξήγησε επίσης ότι «οι συνοριακοί έλεγχοι, για παράδειγμα, μεταξύ Σουηδίας και Δανίας κόστισαν ήδη 300 εκατ. ευρώ. Κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, όλοι πετάνε το μπαλάκι στον άλλο. Επιπλέον 10 εκατομμύρια άνθρωποι περνάνε τα σύνορα κάθε μέρα. Φανταστείτε ότι στο σύνολο των μεταφορών το ετήσιο κόστος θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, αν τη Σένγκεν καταρρεύσει. Η καταστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομία θα είναι τεράστια. Η κοινή αγορά θα είναι προδιαγεγραμμένη να αποτύχει».

Προέτρεψε, δε, τις κυβερνήσεις πως «πρέπει να μην βλέπουν μόνο τους πρόσφυγες, αυτοί που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, αλλά να κοιτούν και τη μεγάλη εικόνα».

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Τύπο πως η Κομισιόν προχωράει με τη δημιουργία της κοινής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και πως την άνοιξη θα πρέπει να προταθεί ένα νέο σύστημα νόμιμης μετανάστευσης στην ΕΕ, σε αντικατάσταση της συνθήκης του Δουβλίνου, κατά το οποίο ο μετανάστης δεν θα μπορεί να διαλέξει πού θα τοποθετηθεί, αλλά θα έχει δικαιώματα εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider