Κομισιόν: «Ούτε λόγος» για Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: «Ούτε λόγος» για Brexit

Το πάθημα φαίνεται πως έγινε μάθημα στην Κομισιόν αφού σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους απαγόρευσε σε οικονομολόγους να μελετήσουν τις συνέπειες ενός πιθανού Brexit, ακόμα και να μιλήσουν γι' αυτό, πριν από το δημοψήφισμα που θα θέσει στους βρετανούς το δίλλημα της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχει εσωτερική εντολή να μη συζητάμε και να μη μελετάμε τις συνέπειες ενός Brexit» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν στο πρακτορείο Reuters, λέγοντας ότι η οδηγία έχει έρθει από το γραφείο του Jean Claude Juncker.

Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στην Κίνα, τη Μέση Ανατολή ή τις ΗΠΑ, όχι όμως την πιθανότητα να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ.

Κυριότερος λόγος για την λογοκρισία φαίνεται να είναι η χώρα μας κι όλα όσα ακολούθησαν την συζήτηση περί Grexit, σύμφωνα με όσα δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Κομισιόν έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος, από τα περί Grexit» τόνισε ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αν σχεδιάσουμε Plan B, οι δημοσιογράφοι θα το μάθουν. Επομένως, αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει κανένας σχεδιασμός» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο η Κομισιόν δεν είχε Plan B για τη διαχείριση ενός Grexit, ενώ όταν η εκδοχή της αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, άρχισε να προβάλλεται από τον διεθνή τύπο, προκλήθηκε αναταραχή στις αγορές.

Σε περίπτωση που οι Βρετανοί επιλέξουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, Βρετανία και Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το πώς θα γίνει αυτό, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια τουλάχιστον, γεγονός που θα έδινε στην Κομισιόν τον χρόνο να υπολογίσει τις οικονομικές συνέπειες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron προσπαθεί να διαπραγματευτεί αλλαγές με την ΕΕ πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τις δηλώσεις του θα ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ εάν κάποια αιτήματα γίνουν δεκτά.

Παρόλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι βρετανοί πολίτες είναι διχασμένοι για το ενδεχόμενο Brexit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider