Στους πρόσφυγες θα ξοδέψει το επιπλέον πλεόνασμα η Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους πρόσφυγες θα ξοδέψει το επιπλέον πλεόνασμα η Γερμανία

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας για το 2015 και η κυβέρνηση θα διαθέσει τα πλεονάζοντα αυτά κεφάλαια στις δομές φιλοξενίας και ενσωμάτωσης των προσφύγων που περνούν τα σύνορά της, εξήγγειλε από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Χάρη στα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και τη δημοπρασία αδειών κινητής τηλεφωνίας, το γερμανικό πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 6,1 δισ. ευρώ –στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος το 2016, παρά τις μαζικές προσφυγικές ροές. Το περασμένο έτος, η χώρα υποδέχθηκε περισσότερους από 1 εκατ. πρόσφυγες, πολύ περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

«Χρειαζόμαστε επιτακτικά τα πλεονάζοντα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουμε τις έκτακτες δαπάνες για τη φιλοξενία και την ενσωμάτων των προσφύγων», διαμήνυσε ο κ. Schaeuble. Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης διατηρεί, ωστόσο, τις επιφυλάξεις του σχετικά με το εάν θα καταφέρει το Βερολίνο να διατηρήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό, καθώς οι ροές των προσφύγων είναι απρόβλεπτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου DIW, οι προσφυγικές δαπάνες αναμένεται να υπερβούν τα 15 δισ. ευρώ το 2016 και τα 17 δισ. το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider