Κάλεσμα στους Ολλανδούς να μην αντιταχθούν στη συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο, απήυθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, εκτιμώντας ότι μια νίκη του «Όχι» θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στην Ευρώπη.

Τρεις ευρωσκεπτικιστικές, ολλανδικές οργανώσεις κατάφεραν να προκαλέσουν το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 300.000 υπογραφές.

Ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα της 6ς Απριλίου «θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή κρίση» εκτιμά ο Juncker σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα NRC. «Ας μην μετατρέψουμε αυτό το δημοψήφισμα σε μια ψηφοφορία για την Ευρώπη», πρόσθεσε. «Ελπίζω ειλικρινά ότι (οι Ολλανδοί) δεν θα ψηφίσουν υπέρ του «όχι» για λόγους που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ίδια τη συμφωνία», τόνισε.

Αν κερδίσει το «Όχι», η «μεγάλη ωφελημένη» θα είναι η Ρωσία, υπογράμμισε.

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και στόχος της είναι να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο αλλά και τις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τις συνέπειες του δημοψηφίσματος όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και η κυβέρνησή του θα αποφασίσει τότε εάν είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε αλλαγές.