Απαισιόδοξη για το 2016 εμφανίστηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, καθώς εκτιμά ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι απογοητευτικός.

Σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η κ. Lagarde τόνισε ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης εγείρουν σημαίνουσες προκλήσεις, συμβάλλει στην αύξηση της αβεβαιότητας.

«Σε πολλές χώρες, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει ακόμα αδυναμίες και στις αναδυόμενες αγορές οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση το 2016», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια ανέφερε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης «φρενάρουν» την ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Αναφερόμενη στην Ευρωζώνη τόνισε ότι η οικονομία έχει την δυνατότητα να βελτιωθεί, με την προϋπόθεση όμως να επιλυθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να τονωθεί ο τραπεζικός δανεισμός και να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).