Το πετρέλαιο εκτινάσσει το έλλειμμα στη Σαουδική Αραβία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πετρέλαιο εκτινάσσει το έλλειμμα στη Σαουδική Αραβία

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου εκτίναξε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας το οποίο σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών και Αναπτυξιακών Υποθέσεων, για το 2015 έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ των 367 δισ. ριάλ (97,9 δισ. δολαρίων).

Το έλλειμμα αυτό «θεωρείται αποδεκτό» στις παρούσες συνθήκες, με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Hindi bin Abdullah Al-Suhaim, αξιωματούχος του Συμβουλίου.

Οι κρατικές δαπάνες το 2015 ανήλθαν σε 975 δισ. ριάλ, περισσότερα από τα 860 δισ. ριάλ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, λόγω έκτακτων εξόδων όπως ο επιπλέον μισθός που δόθηκε στους δημόσιους υπαλλήλους με αφορμή τη διαδοχή του βασιλιά Salman τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Suhaim.

Τα φετινά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 608 δισ. ριάλ, χαμηλότερα του αρχικού στόχου για 715 δισ. ριάλ καθώς οι τιμές του πετρελαίου, στο οποίο βασίζεται η οικονομία, υποχώρησαν περισσότερο του αναμενόμενου.

Σημειώνεται ότι η πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» αποτελεί αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς πετρελαίου, η οποία έχει οδηγήσει στην μείωση των τιμών στο μισό από τα μέσα του 2014 όταν οι χώρες του OPEC και κυρίως η Σαουδική Αραβία αποφάσισαν να σταματήσουν τους περιορισμούς στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που είχαν θέσει για να κρατούν υπό έλεγχο την τιμή με στόχο να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα ή τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider