Τις «ωμότητες» των τρομοκρατών που καταστρέφουν την κληρονομιά των λαών κατήγγειλε  στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του «Urbi et Orbi» από τη Ρώμη ο Πάπας Φραγκίσκος, αποχαιρετώντας τη χρονιά που σημαδεύτηκε από την τζιχαντιστική απειλή και ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα προς τις ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως κάθε Χριστούγεννα, ο Φραγκίσκος από το Αποστολικό Παλάτι απευθύνθηκε σε δεκάδες χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην ηλιόλουστη πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εκατομμύρια καθολικοί σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το μήνυμά του από την τηλεόραση.

Σε αυτό το τρίτο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ποντιφικάτου του, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας καταδίκασε τις «αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες» στην Αίγυπτο, τη Βηρυτό, το Παρίσι, το Μπαμακό, και την Τύνιδα και κατήγγειλε το γεγονός ότι από την τρομοκρατική δράση «δεν γλυτώνει η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρων λαών».

Ο Φραγκίσκος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στόχων των οποίων είναι να επανέλθει η ειρήνη στη Συρία και τη Λιβύη. "Μακάρι να υπάρξει συμφωνία στον ΟΗΕ για να σιγήσουν το συντομότερο δυνατόν η κλαγγή των όπλων στη Συρία. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη η συμφωνία για τη Λιβύη να αποσπάσει την υποστήριξη όλων" των πρωταγωνιστών.

Ενώ νέα επεισόδια βίας βυθίζουν στο πένθος τη Δυτική Όχθη, ο Πάπας κάλεσε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να επαναλάβουν έναν απευθείας διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι η σύγκρουσή τους έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Μέση Ανατολή.

Ο Φραγκίσκος απηύθυνε νέα έκκληση επιμένοντας για το άνοιγμα των δυτικών κοινωνιών στους μετανάστες και τους πρόσφυγες του νότου. Ζήτησε επίσης να συνοδεύονται από «πολλές ευλογίες όλοι αυτοί --ιδιώτες και κράτη-- που μεριμνούν με γενναιοδωρία για τη διάσωση των ανθρώπων αυτών, τη φιλοξενία τους, που τους βοηθούν να ενταχθούν» σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον.

Ο Ποντίφικας θύμισε επίσης την τύχη των χριστιανών «που διώκονται σε πολλά μέρη του κόσμου, εξαιτίας της πίστης τους, οι οποίοι είναι οι σημερινοί μας μάρτυρες».

Οι συγκρούσεις και οι εντάσεις στο Ιράκ, την Υεμένη, το Κονγκό, το Μπουρούντι, το Νότιο Σουδάν και οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία και την Κολομβία, αναφέρθηκαν επίσης στο μήνυμα, το οποίο έκλεισε με μια επίσημη ευλογία και "επιείκεια" για άφεση των αμαρτιών. Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα αποτελεί πάντα μια ευκαιρία για τον εκάστοτε Πάπα να καταγγέλλει καταστάσεις με συγκρούσεις και αδικίες ιδιαίτερης έντασης.

Μόνο χθες, 370 μετανάστες που προσπάθησαν να φθάσουν στην Ιταλία διασώθηκαν στ' ανοικτά των ακτών της Λιβύης, ενώ 18 άλλοι βρέθηκαν νεκροί στ' ανοικτά των τουρκικών ακτών. Πολλά βίαια επεισόδια και ο φόβος επιθέσεων σημαδεύουν το τέλος της χρονιάς αυτής από τη Γαλλία έως τη Λιβύη, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη.

Ο φόβος μιας τρομοκρατικής επίθεσης από το ISIS στην καρδιά της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δεν επέτρεψε στα καθιερωμένα πλήθη των πιστών να συγκεντρθούν στο Βατικανό, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πολύ λιγότεροι πιστοί, καθώς και τουρίστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ