WSJ: Πραξικόπημα στη Συρία «μαγείρευαν» οι ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
WSJ: Πραξικόπημα στη Συρία «μαγείρευαν» οι ΗΠΑ

Σε μυστικές συνεννοήσεις με μέλη της συριακής κυβέρνησης που θα μπορούσαν να ηγεθούν πραξικοπήματος κατά του Assad, είχαν έρθει το 2011 αμερικανοί αξιωματούχοι , σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ταυτοποίησαν αξιωματικούς των συριακών ενόπλων δυνάμεων που ανήκαν στη μειονότητα των αλαουιτών και θα μπορούσαν να ηγηθούν ενός πραξικοπήματος.

Οι επαφές έγιναν την εποχή που η κυβέρνηση του Assad ξεκίνησε την καταστολή των διαδηλώσεων και οι στρατιώτες άρχισαν να αυτομολούν. «Η πολιτική του Λευκού Οίκου το 2011 ήταν να καταλήξει σε μια (πολιτική) μετάβαση στη Συρία εντοπίζοντας ρωγμές στο καθεστώς και προσφέροντας κίνητρα στους ανθρώπους για να εγκαταλείψουν τον Assad», φέρεται να δήλωσε ένας πρώην υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Barack Obama άλλαξε τη στρατηγική αυτή και έριξε το βάρος στη στήριξη των Σύρων ανταρτών το 2012, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τη Συρία μιλούσαν απευθείας οι μεν με τους δε ή αντάλλαζαν μηνύματα μέσω τρίτων πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της Συρίας, του Ιράν και της Ρωσίας.

Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών William Berns τηλεφώνησε δύο φορές στον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Walid Muallem και προειδοποίησε το καθεστώς του Assad να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε ευρεία κλίμακα. Ο Berns παραιτήθηκε από τη θέση αυτή πέρσι.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι μυστικές επικοινωνίες με τη Συρία ήταν διαφορετικές από εκείνες που διεξάγονταν με την Κούβα ή το Ιράν και επικεντρώνονταν σε συγκεκριμένα ζητήματα.

«Κάποιες φορές, λέγαμε (σ.σ. στους Σύρους): θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για εκεχειρίες αν σταματήσετε να ρίχνετε βαρέλια με εκρηκτικά», εξήγησε ένας από αυτούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider