Σπάνια στιγμή ομοψυχίας στον ΟΗΕ για τη Συρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπάνια στιγμή ομοψυχίας στον ΟΗΕ για τη Συρία

Ψήφισμα για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία εξέδωσαν ομόφωνα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανοίγοντας το δρόμο για έναν διεθνή οδικό χάρτη ο οποίος θα θέσει τέλος στις συγκρούσεις που έχουν κοστίσει περισσότερες από 250.000 ζωές.

Με την απόφασή του αυτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας δίνει το «πράσινο» φως στον ΟΗΕ να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε συζητηθεί στη Βιέννη με στόχο την κατάπαυση του πυρός, την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και τη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος δύο ετών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και διενέργεια εκλογών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, τα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών για παύση των εμφύλιων συγκρούσεων που μαστίζουν τη χώρα την τελευταία πενταετία αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, καθώς καμία από τις δύο πλευρές μπορεί να πετύχει ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη. Και οι δυνάμεις του ΟΗΕ, παρά την ομόφωνη απόφασή τους, είναι διχασμένες όσον αφορά στην εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης, καθώς και στο μέλλον του τωρινού προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad.

«Αυτό το συμβούλιο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία και να τεθούν οι βάσεις για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα έχει τη στήριξη του πολυβασανισμένου λαού αυτής της εμπόλεμης γης», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα ζητά, επίσης, από τον ΟΗΕ να υποβάλλει στο Συμβούλιο προτάσεις εποπτείας της εκεχειρίας εντός διαστήματος ενός μήνα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Συρίας θα πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ψήφισμα, αν και πιο πιθανό είναι να μετατεθούν προς το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει, επίσης, τη συνεχιζόμενη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει σημαντικά εδάφη τόσο στη Συρία όσο και στο γειτονικό Ιράκ.

Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ήταν επί σειρά ετών διχασμένα για τον πόλεμο της Συρίας, με τη Συρία και τη Ρωσία να ασκούν βέτο στα προσχέδια ψηφισμάτων για το ίδιο θέμα τον Οκτώβριο 2011.

Η ιστορική επιτυχία της Παρασκευής αποδίδεται στη σύγκλιση ΗΠΑ – Ρωσίας που έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης στη Συρία. Ο John Kerry ξεκαθάρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στο μέλλον του Assad, ο οποίος αποτελεί στενό σύμμαχο της Ρωσίας και του Ιράν αλλά οι χώρες της Δύσης ζητούν την αποπομπή του.

«Υπάρχουν αναμφίβολα σημαντικές διαφορές στη διεθνή κοινότητα, ιδίως όσον αφορά στο μέλλον του προέδρου Assad», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ως εκ τούτου, στο ψήφισμα δεν γίνεται καμία αναφορά για το μέλλον του Σύριου προέδρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider