Τους φόβους του για τις καταστροφικές συνέπειες από τη συνεχιζόμενη συσσώρευση αποθεμάτων πετρελαίου εκφράζει ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio del Pino, αν και στηρίζει το δικαίωμα του Ιράν να αυξήσει την παραγωγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Delcy Rodriguez  και ο Del Pino συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα με εκπροσώπους μελών του ΟΠΕΚ προκειμένου να διερευνήσουν πιθανούς τρόπους αύξηση της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, ο Del Pino προειδοποίησε τους συνομιλητές του ότι οι υπερβάλλουσες αγορές έχουν δώσει ώθηση στα αποθέματα πετρελαίου, ωθώντας το ποσοστό αξιοποίησης αποθεμάτων στο 90% της δυναμικότητας, ενώ εκτιμάται αύξηση στο 100% το πρώτο τρίμηνο του 2016.

«Το ότι συμβαίνει αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είμαστε προ των πυλών μιας καταστροφής», τονίζει ο Del Pino, που προεδρεύει επίσης και στην κρατική πετρελαϊκή PDVSA.

«Η Βενεζουέλα παραμένει σταθερή στη θέση της ότι το Ιράν έχει κάθε δικαίωμα να επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου, δεδομένου ότι η χώρα μείωσε μόνη της τις εξαγωγές αργού εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός.

Η Τεχεράνη σχεδιάζει να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή κατά 1% της παγκόσμιας προσφοράς, μετά την άρση των κυρώσεων στις αρχές του 2016.

Η Βενεζουέλα είναι ένα από τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου στο μισό το τελευταίο 18μηνο.  Τα έσοδα από το πετρέλαιο «βυθίστηκαν» κατά 68% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Nicolas Maduro, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.