Kύπρος: Εγκρίθηκε ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kύπρος: Εγκρίθηκε ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Με οριακή πλειοψηφία - 29 ψήφοι υπέρ και 26 κατά - η κυπριακή Βουλή ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, ο οποίος είναι ο τελευταίος μνημονιακός, καθώς τον ερχόμενο Μάρτιο η Κύπρος αναμένεται να βγει από το μνημόνιο.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ. Παρά τη θετική ψήφο ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ άσκησαν δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Κατά τάχθηκαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι.

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει έξοδα, εξαιρούμενων των χρηματοοικονομικών ροών, ύψους 5,941 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα 5,860 εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού του 2016 ανέρχονται στα 6,060 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 5.975 εκατ. ευρώ του προηγούμενου χρόνου παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,4%.

Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων, ανέρχονται στα 6,636 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 6.660 εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας οριακή μείωση 0,4% λόγω της μείωσης των δαπανών για τόκους.

Αύξηση 5% παρουσιάζουν οι αναπτυξιακές δαπάνες το 2016 λόγω της συμπερίληψης νέων αναπτυξιακών έργων κάτι το οποίο, όπως επισήμανε ο υπουργός, κατέστη εφικτό λόγω των οικονομικών περιθωρίων που δημιουργήθηκαν αλλά και της μείωσης των δαπανών για τόκους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider