Putin: Καμία προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Putin: Καμία προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με Τουρκία

«Δεν βλέπει να υπάρχει προοπτική» για βελτίωση των σχέσεων με τη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία και σημείωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι μια «εχθρική ενέργεια» και δεν καταλαβαίνει γιατί η Τουρκία το έκανε αυτό. «Τί πέτυχαν με αυτό; Ίσως πίστευαν ότι θα φεύγαμε από εκεί (τη Συρία). Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα», σημείωσε ο κ. Putin.

O κ. Putin έθιξε και το θέμα της Ουκρανίας και ότι η Ρωσία έχει προσωπικό στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο εκτελεί ορισμένα στρατιωτικά καθήκοντα, αλλά αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί τακτικά στρατεύματα.

«Ουδέποτε είπαμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί που εκτελούν ορισμένα καθήκοντα μεταξύ άλλων στον στρατιωτικό τομέα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν εκεί ρωσικές (τακτικές) δυνάμεις, αντιληφθείτε τη διαφορά», επεσήμανε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πείσει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ότι χρειάζεται ένας συμβιβασμός προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη χώρα αυτή. Δήλωσε επίσης ότι περιμένει πως οι εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία θα επιδεινωθούν, αλλά ότι η Μόσχα δεν θα επιβάλει κυρώσεις στο Κίεβο για την εμπορική του συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον πόλεμο της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση

ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία χρειάζεται μια μόνιμη βάση στη Συρία, γιατί η Μόσχα διαθέτει όπλα αρκετά ισχυρά για να «πλήξουν οποιονδήποτε» χιλιάδες χιλιόμετρα εκτός των ρωσικών συνόρων.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, εκτός από μια πολιτική λύση.

Ακόμη, τόνισε ότι υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να προετοιμάσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το σχέδιο ψηφίσματος είναι αποδεκτό στο σύνολό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider