Το ακριβότερο σπίτι στον κόσμο βρίσκεται στο Παρίσι και κοστίζει 301 εκατ. δολάρια (275 εκατ. ευρώ). Και φυσικά δεν πρόκειται για ένα απλό σπίτι, αλλά για ένα παλάτι σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες ή καλύτερα σαν αυτά που βλέπαμε μικροί στα παραμύθια.

Το ανακαινισμένο Chateau Louis XIV πουλήθηκε σε έναν αγοραστή από τη Μέση Ανατολή, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του καθώς η πώληση ήταν ιδιωτική ενώ στη μεσιτεία και το κλείσιμο της συμφωνίας ενεπλάκη και ο διεθνής οίκος ακινήτων Christie’ s.

Η κατασκευή του κτιρίου έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Cogemad, το οποίο ιδρύθηκε από τον Emad Khashoggi και είναι γνωστό για τα υψηλών προδιαγραφών κτίρια που κατασκευάζει με εξειδίκευση σε βίλες και παλάτια όπως το Palais Venitien και το Diamant Sur le Parc στη Γαλλία, το Palais de l’ Imperatrice στη Ρωσία κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κατασκευαστή, η βίλα βρίσκεται σε μια έκταση 23 εκταρίων ανάμεσα στις Βερσαλλίες και την κοινότητα Mairly-le-Roi και η κατασκευή του διήρκησε τρία χρόνια. Η κατοικία περιλαμβάνει ενυδρείο, κινηματογράφο, κελάρι κρασιών ενώ στον εξωτερικό χώρο υπάρχει σιντριβάνι και γήπεδο γκολφ.

Η γενική αίσθηση που δίνει το ακίνητο είναι η ισορροπία και  η πολυτέλεια σε όλους τους χώρους. Κομψά παρτέρια κοσμούν τον κήπο, μια επίχρυση επικάλυψη στο σιντριβάνι δίνει μια αύρα μεγαλοπρέπειας, το ίδιο και τα μαρμάρινα αγάλματα καθώς και ο κήπος με τον λαβύρινθο.

To αμέσως επόμενο στην κατάταξη ακρίβειας ακίνητο ήταν ένα ρετιρέ στο Λονδίνο το οποίο πουλήθηκε το 2011 έναντι 222 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο Christie’s. Μια άλλη γνωστή περίπτωση ήταν εκείνη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Mikhail Prokhorov, ο οποίος το 2010 έχασε την προκαταβολή για μια βίλα στη Νότια Γαλλία η οποία κόστιζε 390 εκατ. ευρώ καθώς δικαστική απόφαση διέκοψε τη διαδικασία της αγοραπωλησίας.

Άλλα παλάτια για τους …κοινούς θνητούς

Αν υποθέσουμε ότι κοινοί θνητοί θεωρούνται και εκείνοι που μπορούν να διαθέσουν 1400 ευρώ τη βραδιά για τέσσερα άτομα σε ένα παλάτι, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές έστω σε επίπεδο ξενοδοχείων-παλατιών. Έτσι, όσοι δεν κατάφεραν να αγοράσουν το Chateau Louis XIV, μπορούν να μείνουν έστω για μια νύχτα σε ένα από τα παρακάτω παλάτια:

Στο Hotel Schloss Fuschl Resort & Spa  στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας με θέα στη λίμνη Fuschl. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παλαιό κυνηγετικό κατάλυμα το οποίο χρονολογείται από το 1450 και είναι διακοσμημένο με αυθεντικούς πίνακες του 17ου αιώνα και η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε μια άλλη εποχή.  Ακόμη, στη Βιέννη, τα ανάκτορα Schoenbrun λειτουργούν ως μουσείο από το 1950 αλλά πρόσφατα λειτούργησε και ως ξενοδοχείο (κόστος 1400 ευρώ για τέσσερα άτομα).

Στη Γαλλία, το Château des Comtes de Challes, βρίσκεται μέσα στα δάση των Άλπεων και αποτελούσε κατοικία ευγενών ενώ στην ίδια χώρα, το Chateau de Mirambeau, προσφέρει την ευκαιρία στους λάτρεις του κρασιού να περιηγηθούν στους αμπελώνες του και να δοκιμάσουν τοπικής παραγωγής κρασιά.

Στην Πορτογαλία, το Castelo de Alvito, μεταφέρει τους διαμένοντες στην εποχή του Μεσαίωνα. Πρόκειται για ένα κάστρο που ενσωματώνει γοτθικά και ισλαμικά στοιχεία και αποτελεί το βασικό πολιτιστικό στοιχείο της περιοχής. Λίγο πιο βόρεια, στην Ιρλανδία, βρίσκεται το Ashford Castle Hotel, το οποίο χρονολογείται από το 1228 και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να μάθουν να κυνηγούν γεράκια.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το Ciragan Palace στη γειτονική Κωνσταντινούπολη, το οθωμανικό παλάτι του 19ου αιώνα το οποίο έχει θέα στο Βόσπορο.