Ο «Dr. Doom» ξαναχτυπά: Η Fed θα μετανιώσει αν αυξήσει τα επιτόκια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «Dr. Doom» ξαναχτυπά: Η Fed θα μετανιώσει αν αυξήσει τα επιτόκια

Ο «ζοφερός» Nouriel Roubini ξαναχυπά. Ο διάσημος οικονομολόγος που οφείλει –σε μεγάλο βαθμό- τη φήμη του στην πρόβλεψη της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 προειδοποιεί για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις από την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed την Τετάρτη.

Στη διήμερη συνεδρίαση που ξεκινά σήμερα,Τρίτη, η κεντρική τράπεζα στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού, παρά τον πληθωρισμό που βρίσκεται στα οριακά επίπεδα του 0,2%.

«Αν υποθέσουμε ότι είσαι λίγο πιο επιφυλακτικός και κάνεις αργά βήματα και η οικονομία ενδυναμώνεται σημαντικά και ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Μπορεί να βρίσκεσαι πίσω στην καμπύλη, αλλά έχεις περιθώρια να “συσφίξεις” λίγο πιο γρήγορα την πολιτική σου», εξήγησε ο «Dr. Doom» σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στο Ντουμπάι.

Στον ίδιο τόνο κινούνται και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, ο οποίος προειδοποιεί ότι με την αύξηση των επιτοκίων, η Fed κινδυνεύει να κάνει ένα λάθος που θα είναι δύσκολο να διορθώσει.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά για την ανάπτυξη [της αμερικανικής οικονομίας], ιδίως όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμού, καθώς και για τους παράγοντες αβεβαιότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές».

Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Fed είναι ότι, παρότι τα στοιχεία για την απασχόληση υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα για αύξηση των επιτοκίων, την ίδια ώρα δεν υπάρχει δείγμα πληθωρισμού στην οικονομία, εξηγεί ο Summers.

«Σε έναν κόσμο όπου το λάθος είναι αναπόφευκτο, είναι προτιμότερο να κάνει κανείς λάθη που διορθώνονται εύκολα», τονίζει, προσθέντοντας: «Αν η Fed πάρει την απόφαση να καθυστερήσει λίγο ακόμη την αύξηση των επιτοκίων, θα μπορεί εύκολα να ανατρέψει την απόφασή της αυτή, αυξάνοντας τα επιτόκια. Αντιθέτως, αν αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια και αποδειχθεί ότι έχει κάνει λάθος, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το διορθώσει», επισήμανε ο Summers.

Λανθασμένη ή σωστή, το σίγουρο είναι ότι η «παρακινδυνευμένη» απόφαση αύξησης των επιτοκίων –αν ληφθεί τελικώς- θα πιστωθεί (ή χρεωθεί) στην Janet Yellen, την 69χρονη διοικήτρια της Fed που φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων της τελευταίες δεκαετίας.

Όπως επισημαίνει με δημοσίευμά του το Reuters, για τη θέση της υπέρ της αύξησης, η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ φαίνεται να στηρίζεται στις μελέτες πολλών δεκαετιών, σύμφωνα με τις οποίες η πιο «σφιχτή» αγορά εργασίας οδηγεί τελικά σε πληθωριστικές πιέσεις.

Αν επαληθευτεί, η Yellen θα «εδραιώσει» τη φήμη τη δική της και του συμβουλίου της που βασίζεται στους καθιερωμένους συσχετισμούς μεταξύ απασχόλησης, μισθών και τιμών.

Αν πέσει έξω, όμως, η Fed θα «πιαστεί στο χορό» του μηδενικού πληθωρισμού μαζί με την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας, του Ισραήλ και του Καναδά που προσπαθούν –μάταια- να απομακρυνθούν από τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider