Επενδύσεις 16,5 τρισ. «απαιτεί» η συμφωνία για το κλίμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις 16,5 τρισ. «απαιτεί» η συμφωνία για το κλίμα

Η συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής του Παρισιού θα απαιτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 16,5 τρισ. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές και στην ενεργειακή αποδοτικότητα μέχρι το 2030, εκτιμά η Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency –IEA).

Για να περιορισθεί η κλιματική απορρύθμιση που διαπιστώνεται μέσα από τον πολλαπλασιασμό των κυμάτων καύσωνα, των ξηρασιών και των πλημμυρών, καθώς και της επιτάχυνσης της τήξης των παγετώνων, η συμφωνία επικυρώνει τον πολύ φιλόδοξο στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας «αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου».


Για να επιτευχθούν οι στόχοι που περιγράφει η συμφωνία θα πρέπει οι 195 χώρες που την υιοθετούν να δώσουν κίνητρα για τη παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, να μειώσουν την υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων, να κάνουν τις εκπομπές ρύπων πιο ακριβές και να μειώσουν την αποψίλωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξουν ρυθμίσεις σχεδόν για όλους τους τομείς της οικονομίας και για όλους τους κλάδους: Από τις μεταφορές έως τις κατασκευές και τις υπηρεσίες.

Η συμφωνία του Παρισιού δίνει «σήμα» στις αγορές ότι τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο θα επιβαρυνθούν με χρηματικά και γραφειοκρατικά κόστη. Αντίθετα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν επιπλέον οφέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider