Απαισιόδοξος για το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν ο Dijsselbloem

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαισιόδοξος για το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν ο Dijsselbloem

Απαισιόδοξος δήλωσε πως είναι ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem, σχετικά με τη επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, εκτιμώντας πως το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν είναι ζοφερό.

Προειδοποίησε μάλιστα, μιλώντας σε ολλανδικά μέσα, πως στην περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση με τους 28, θα μπορούσαμε να καταφύγουμε σε μίνι εκδοχή της Συνθήκης όπου θα συμμετέχουν χώρες με κοινά σύνορα, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο.

Προς αποφυγή μάλιστα αυτής της λύσης, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως πρέπει να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η καλή συνεργασίας.

«Δεν είμαι αισιόδοξος. Θα έπρεπε να επενδύσουμε σε προσφυγικά στρατόπεδα και την ασφάλεια των συνόρων», σημειώνει στο «FD» και προσθέτει ότι «αν δεν εργαστούμε από κοινού, οι χώρες θα πρέπει να λάβουν η κάθε μία τα μέτρα της προκειμένου να προστατέψει την κοινότητά της».

Σύμφωνα με το ολλανδικό μέσο «FD», ο Dijsselbloem είναι πεπεισμένος για τη σημασία να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία ειδικότερα, μόνο και μόνο για την διατήρηση του τρέχοντος κράτους πρόνοιας.

Με την τρέχουσα ροή προσφύγων, εκτιμά ότι κράτος πρόνοιας απειλείται να τιναχθεί στον αέρα.

Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, η Σουηδία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που σηκώνουν όλο το βάρος και επισήμανε ότι «χώρες που λένε ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα, τους εύχομαι καλή τύχη. Έχουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης στην Ε.Ε.».

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη Σένγκεν και το μέλλον του ευρώ, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει ευρώ χωρίς τη Συνθήκη Σένγκεν.

Σε ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, o κ. Juncker είχε τονίσει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η Συνθήκη Σένγκεν, βάζοντας φρένο στα σχέδια κάποιων χωρών για αναθεώρηση των συνθήκης.

«Αν η συνθήκη του Σένγκεν πέσει τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Νομισματική Ενωση που δεν θα έχει «καμία σημασία», προειδοποίησε ο Juncker.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider