Διαστημικός θρίαμβος για τον ιδρυτή της Amazon

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαστημικός θρίαμβος για τον ιδρυτή της Amazon

Μια μεγάλη επιτυχία γιορτάζει η εταιρεία διαστημικού τουρισμού Blue Origin, η οποία κατόρθωσε να προσγειώσει με ασφάλεια έναν υποτροχιακό πύραυλο στη βάση της στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εταιρεία ανήκει στον ιδρυτή της Amazon και ιδιοκτήτη της εφημερίδας Washington Post, Jeff Bezos, και στόχος της είναι η επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων της προκειμένου να χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις ανθρώπων στο διάστημα.

Ο πύραυλος New Shepard, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έξι επιβάτες, εκτοξεύτηκε από τη βάση της εταιρείας στο Δυτικό Τέξας και προσγειώθηκε ξανά στο σημείο μετά από οκτώ λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, είχε κατορθώσει να φτάσει σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων, ξεπερνώντας το όριο της ατμόσφαιρας της Γης.

«Μέχρι πρότινος, ήταν πολύ σύνηθες να εκρήγνυνται οι πύραυλοι. Αυτό δεν ισχύει πια», εξηγεί ο Bezos. Στις υποτροχιακές πτήσεις, οι πύραυλοι δεν φτάνουν την ταχύτητα εκεί που απαιτείται για να υπερνικούν τη βαρύτητα της Γης, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στη Γη σαν βαλλιστικοί πύραυλοι.

Για την επιτυχή προσγείωση συνεχάρη τον Bezos μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk, ιδρυτής της ανταγωνίστριας εταιρείας SpaceX. Η SpaceX προσπαθεί να επαναχρησιμοποιήσει τους πυραύλους που επιστρέφουν από μεγαλύτερα υψόμετρα και αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες σε τροχιακές αποστολές.

«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο “διάστημα” και την “τροχιά”», τουίταρε ο Musk. Για να μπορέσει ένας πύραυλος να ξεφύγει από τη βαρυντική έλξη της Γης και να ταξιδέψει στο διάστημα, θα πρέπει να αναπτύξει τριπλάσια ταχύτητα από την ταχύτητα της Γης.

Η επιτυχία της προσγείωσης, πάντως, κρίνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν τόσο οι τροχιακοί όσοι και οι υποτροχιακοί πύραυλοι παίρνουν θέση για προσγείωση. Σε αυτό το «λεπτό» σημείο είναι που η Blue Origin ξεπέρασε την SpaceX.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider