Πως ο Μπέρνι Σάντερς σχεδιάζει να βάλει την Wall Street να πληρώσει για την δωρεάν Παιδεία των Αμερικανών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως ο Μπέρνι Σάντερς σχεδιάζει να βάλει την Wall Street να πληρώσει για την δωρεάν Παιδεία των Αμερικανών
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς μαζί με την βουλευτή Πραμίλα Τζέιαπαλ, την Τετάρτη ανακοίνωσαν το σχέδιο «Κολλέγιο για όλους», μια νομοθεσία που θα προσφέρει δωρεάν κολεγιακές σπουδές για εκατομμύρια και θα δώσει επιπλέον στήριξη σε παιδιά οικογενειών της εργατικής τάξης που πηγαίνουν σε μειονοτικά ιδρύματα. 

Οι δωρεάν κολεγιακές σπουδές σύντομα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα για πολλούς Αμερικάνους.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς μαζί με την βουλευτή Πραμίλα Τζέιαπαλ, την Τετάρτη ανακοίνωσαν το σχέδιο «Κολλέγιο για όλους», μια νομοθεσία που θα προσφέρει δωρεάν κολεγιακές σπουδές για εκατομμύρια και θα δώσει επιπλέον στήριξη σε παιδιά οικογενειών της εργατικής τάξης που πηγαίνουν σε μειονοτικά ιδρύματα.

«Στην πλουσιότερη χώρα στην ιστορία του κόσμου, η ανώτερη εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι δικαίωμα όλων, όχι προνόμια λίγων», δήλωσε ο Σάντερς, σύμφωνα με το CNBC. «Αν θέλουμε να έχουμε το επίπεδο ζωής που όλοι οι Αμερικάνοι αξίζουν, πρέπει να έχουμε το πιο καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό στον κόσμο».

Η πρόταση έρχεται εν μέσω ενός εξελισσόμενου διαλόγου για την ακύρωση των φοιτητικών χρεών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας ‘ότι θα ενίσχυε τους δανειζόμενους «σβήνοντας» 10.000 δολαρίων ανά δανειζόμενο, και τώρα αναθέτει στο υπουργείο παιδείας να ετοιμάσουμε μια έκθεση στο κατά πόσον έχει νομικά το δικαίωμα να «σβήσει» έως 50.000 δολάρια.

«Ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί και πρέπει άμεσα να ακυρώσει τα φοιτητικά χρέη για εκατομμύρια δανειζομένων, το Κογκρέσο πρέπει να εξασφαλίσει πως οι οικογένειες των εργαζομένων δεν θα χρειάζεται εξ αρχής να καταφεύγουν σε αυτά τα δάνεια για να λάβουν ανώτερη εκπαίδευση» τόνισε η Τζέιαπαλ.

Οι Αμερικάνοι αυτή τη στιγμή χρωστούν ένα σύνολο πέραν των 1,7 τρισ. δολαρίων σε φοιτητικά χρέη, με το 93% να υποστηρίζεται σε ομοσπονδιακή βάση.
Το σχέδιο θα προσφέρει εκπαίδευση ελεύθερη διδάκτρων για όλους τους σπουδαστές σε κοινοτικά κολλέγια και δημόσιες εμπορικές σχολές.

Για τους φοιτητές από οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα από 125.000 δολάρια ετησίως, τα δίδακτρα πρέπει να καταργηθούν στα δημόσια 4ετή κολλέγια και πανεπιστήμια, όπως επίσης στα δημόσια και ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμια για μαύρους και άλλες μειονοτικές ομάδες.

Μια ετήσια ομοσπονδιακή επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων θα θεσμοθετηθεί για να παράσχει διαρκή στήριξη σε φοιτητές σε τέτοιου είδους υποχρηματοδοτούμενα ιδρύματα.

Το νομοσχέδιο θα διπλασιάσει το μέγιστο επίπεδο της κρατικής υποτροφίας στα 12.990 δολάρια από 6.945 δολάρια, για το έτος 2021-2022, εξασφαλίζοντας πως οι φοιτητές θα μπορούν να καλύψουν και το κόστος ζωής και όλα τα έξοδα πλην των διδάκτρων. Ακόμα, θα ενισχύει την χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων αρωγής σε παιδιά χαμηλού εισοδήματος, με αναπηρίες και σπουδαστές πρώτης γενιάς.

«Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο, εκατοντάδες χιλιάδες λαμπρών Αμερικανών νέων να μην απολαμβάνουν ανώτερη εκπαίδευση κάθε χρόνο, όχι επειδή δεν έχουν τις δυνατότητες, αλλά επειδή η οικογένεια τους δεν έχει αρκετά χρήματα», δήλωσε ο Σάντερς.

Πως η Wall Street θα πληρώσει για το σχέδιο

Η νομοθεσία που προτείνεται από τον Σάντερς και την Τζέιαπαλ είναι μια μεγάλη επένδυση στην εκπαίδευση και φέρει υψηλό τίμημα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να καλύψει το 75% του κόστους σπουδών στις δημόσιες σχολές, με τις πολιτείες να πληρώνουν το υπόλοιπο.

Σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύπτει το 90%.

Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο προτείνει η κυβέρνηση να πληρώνει για τις δωρεάν σπουδές, επιβάλλοντας φόρο συναλλαγών στην Wall Street, όπως άλλωστε προβλεπόταν και σε άλλα ν/σ έμπνευσης Σάντερς και άλλων.

Το πλάνο θα φορολογήσει με 0,5% τις συναλλαγές μετοχών, 0,1% στις συναλλαγές ομολόγων και με 0,005% σε συναλλαγές παραγώγων. Έτσι, θα αντληθούν 2,4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αντίστοιχες κινήσεις φορολόγησης έχουν κριτικαριστεί στο παρελθόν. Επαγγελματικές ομάδες έχουν τοποθετηθεί ενάντια τους, και κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως μπορούν να βλάψουν τη μεσαία τάξη των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όσοι στηρίζουν το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουν ως μια εξισορρόπηση.

«Δεκατρία χρόνια πριν, η μεσαία τάξη διέσωσε την Wall Street όταν είχε ανάγκη, ενώ και η ίδια η μεσαία τάξη υπέφερε», αναφέρει μια περίληψη του νομοσχεδίου. «Τώρα, είναι η σειρά της Wall Street να ξαναστήσει την μεσαία τάξη στα πόδια της πληρώνοντας ένα ταπεινό φόρο στις συναλλαγές, και διασφαλίζοντας πως όλοι στην Αμερική που επιθυμούν να λάβουν ανώτερη εκπαίδευση θα την έχουν, χωρίς να καταχρεωθούν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider