Αύξηση 4 ευρώ ανά εμβόλιο από την Pfizer - Διαπραγμάτευση τιμής με την ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση 4 ευρώ ανά εμβόλιο από την Pfizer - Διαπραγμάτευση τιμής με την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε συνομιλίες με την Pfizer για την προμήθεια εμβολίων COVID-19 το 2022 και το 2023. Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι συμβάσεις προβλέπουν τιμή στα 19,50 ευρώ ανά δόση.

Σημαντικά αυξημένη εκτιμάται πως θα είναι η τιμή του εμβολίου Pfizer στο νέο συμβόλαιο της εταιρείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το «πακέτο» του 2022 2023, σύμφωνα με το Reuters.

«Το εμβόλιο της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ και ανέβηκε στα 15,50 ευρώ», ενώ τώρα η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το 2022 και 2023 με τιμή ανά εμβόλιο στα 19,50 ευρώ», σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση, κατά 4 ευρώ ανά εμβόλιο και παρότι η ΕΕ έχει αναφέρει πως οι πληροφορίες για την τιμολόγηση και τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικές, η αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η ΕΕ καταρτίζει συμβόλαια για κράτηση 2 δισεκατομμυρίων ενισχυμένων εμβολίων τα επόμενα δυο χρόνια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Εύα ντε Μπλίνκεν, κοινοποίησε εκ παραδρομής στο Twitter τις τιμές εμβολίου που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή, καθώς και τον αριθμό των δόσεων που αγόρασε η κυβέρνησή της. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι η μια δόση της AstraZeneca κοστίζει 1,78 ευρώ σε σύγκριση με τα 12 ευρώ για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider