Στο ΕΚ η πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ΕΚ η πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό
Το πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, είτε έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει.

Αύριο, Τρίτη, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση της Κομισιόν για την καθιέρωση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΕΚ, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders, θα παρουσιάσει την πρόταση που κατατέθηκε στις 17 Μαρτίου, την οποία η Επιτροπή ελπίζει να θέσει σε ισχύ πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου της Ευρώπης.

Το πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, είτε έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει. Το έγγραφο θα πρέπει να είναι δωρεάν και διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.

Ιδιωτικά προσωπικά και ιατρικά δεδομένα

Προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του προτεινόμενου πιστοποιητικού στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης την Τρίτη με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων Wojciech Wiewiórowski, ο οποίος θα παρουσιάσει την κοινή γνώμη του ΕΕΠΔ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια στις 24 Μαρτίου με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στήριξε την ταχεία θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Ωστόσο, πολλοί τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης στιβαρών εγγυήσεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ιατρικών δεδομένων. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν επίσης ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider