Βρετανία: «Χαλαρώνει» το lockdown - Μερικό «άνοιγμα» και σε Ιρλανδία, Τσεχία, Σλοβενία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: «Χαλαρώνει» το lockdown - Μερικό «άνοιγμα» και σε Ιρλανδία, Τσεχία, Σλοβενία
Να απολαύσουν την μπύρα τους στις παμπ, θα μπορούν μεταξύ άλλων από σήμερα οι Άγγλοι έπειτα από τρεις μήνες λοκντάουν ενώ και στην Ιρλανδία χαλαρώνουν οι περιορισμοί για πρώτη φορά έπειτα από 100 ημέρες λοκντάουν.

Να απολαύσουν την μπύρα τους στις παμπ, θα μπορούν μεταξύ άλλων από σήμερα οι Άγγλοι έπειτα από τρεις μήνες λοκντάουν ενώ και στην Ιρλανδία χαλαρώνουν οι περιορισμοί για πρώτη φορά έπειτα από 100 ημέρες λοκντάουν, όπως και στη Σλοβενία όπου αναστέλλεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε το τελευταίο εξάμηνο από τις 22:00 ως τις 05:00.

Στην Τσεχία, όπου σήμερα καταγράφηκε ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός νέων κρουσμάτων Covid-19 από τον Σεπτέμβριο, εξέπνευσε η εξάμηνη ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και πολλοί μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, ενώ στην Ιταλία αναμένεται σήμερα να αρθεί το λοκντάουν στην Λομβαρδία, την περιφέρεια στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου παρατηρείται βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης.

Οι περιοχές αυτές, που ήταν «κόκκινες», θα χαρακτηρίζονται πλέον "πορτοκαλί" ζώνες και οι κάτοικοί τους θα υφίστανται λιγότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι παρότι θα παραμείνει σε ισχύ το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.

Ανοίγουν καταστήματα, κομμωτήρια, γυμναστήρια και οι κήποι των παμπ στην Αγγλία

Τα καταστήματα στην Αγγλία, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και οι κήποι των παμπ θα ξανανοίξουν από σήμερα, στο πλαίσιο αυτού που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε ως «ένα μεγάλο βήμα» προς την απελευθέρωση από τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19.

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η Αγγλία εισήλθε σε ένα τρίτο lockdown προκειμένου να περιορίσει τις αυξανόμενες μολύνσεις από το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊου, που είναι γνωστό ως παραλλαγή «του Κεντ».

Μία εκστρατεία εμβολιασμού που διέθεσε μια πρώτη δόση σε ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% των ενηλίκων, αλλά και τα μέτρα του lockdown έχουν μειώσει τον αριθμό των θανάτων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 95% και τα περιστατικά μόλυνσης κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, από το επίπεδο κορύφωσης που καταγράφηκε

Τα καταστήματα με είδη που δεν θεωρουνται απαραίτητα, όπως οι αλυσίδες καταστημάτων με είδη για το σπίτι ή με είδη μόδας, θα λειτουργήσουν και πάλι στην Ουαλία, όπως και στην Αγγλία σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις με τα ίδια εμπορεύματα στη Σκοτία θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την 26η Απριλίου.

Οι παμπ και τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα, αν και οι αρχικοί περιορισμοί που απαιτούσαν να σερβίρεται γεύμα μαζί με το ποτό, καθώς και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν καταργηθεί.

Το σερβίρισμα σε εσωτερικούς χώρους δεν θα επιτραπεί μέχρι την 17η Μαΐου το νωρίτερο.

Επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές στην Τσεχία

Στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία επλήγη άσχημα από το τελευταίο κύμα της πανδημίας Covid-19, η κυβέρνηση κατάφερε να επιβραδύνει τη μετάδοση των μολύνσεων επιβάλλοντας το σκληρότερο λοκντάουν που έχει επιβάλλει μέχρι τώρα.

Οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων επρόκειτο να επιστρέψουν σήμερα στα σχολεία τους και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να χαλαρώσουν, καθώς θα επιτραπεί και πάλι στους ανθρώπους να ταξιδεύουν εκτός των περιφερειών τους.

Η κυβέρνηση κράτησε τα καταστήματα μη απαραίτητων ειδών, τα εστιατόρια και τα κέντρα αθλητισμού και ψυχαγωγίας κλειστά σχεδόν συνεχώς από τον Οκτώβριο, εκτός από την επαναλειτουργία τους για σύντομο χρονικό διάστημα τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια έκλεισαν και πάλι καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Τα σχολεία στην Τσεχία παρέμειναν κλειστά για χρονικό διάστημα που ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αρχές εξετάζουν αυτή τη φορά μια βραδύτερη προσέγγιση στη χαλάρωση των μέτρων, ελπίζοντας ότι δεν θα καταστεί ανάγκη να επιστρέψουν στα λοκντάουν που πλήττουν την οικονομία, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στον αφρό χάρη σε εργοστάσια που εξακολουθούν να λειτουργούν υποβάλλοντας τους εργάτες τους σε υποχρεωτικά τεστ.

Σε δεινή κατάσταση η Τουρκία λόγω της μη τήρησης των μέτρων και της ατυχούς κυβερνητικής διαχείρισης

Η Τουρκία έχει το υψηλότερο επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων της covid στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Και έπειτα από τις εκκλήσεις των γιατρών και της αντιπολίτευσης, οι αρχές ενίσχυσαν την περασμένη εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα.

Η επικεφαλής της Ιατρικής Ενωσης της Τουρκίας δηλώνει πως πιστεύει ότι το μεγαλύτερο παραπάτημα της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν ήταν η ευρεία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τον Μάρτιο, όταν τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνονταν είχαν πέσει.

Υπάρχουν νέα μέτρα «Μείνετε Σπίτι» για τα σαββατοκύριακα, ενώ από την έναρξη του ραμαζανιού αύριο δεν θα λειτουργούν τα εστιατόρια για το μοναδικό, βραδινό γεύμα της νηστείας.

Αλλά η χώρα έχει παραμείνει ανοικτή για το επιχειρείν από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ με την άνοδο της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες οι άνθρωποι κατακλύζουν τους δρόμους και τα καφέ, ανησυχώντας όσους τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στη Γαλλία, παραμένουν οι περιορισμοί σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές βρίσκονται σε τηλεκπαίδευση μέχρι τις 26 Απριλίου, τα μη απαραίτητα καταστήματα κλείνουν και οι πολίτες μπορούν μεν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους αλλά δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν εντός της χώρας.

Η Γερμανία έχει παρατείνει τους ισχύοντες περιορισμούς μέχρι τις 18 Απριλίου, αλλά το κάθε κρατίδιο μπορεί να επιβάλλει τους δικούς του περιορισμούς.

Στη Δανία, όπου η κυβέρνηση έχει προτείνει την θέσπιση "διαβατηρίου για τον κορονοϊό" για όλους τους πολίτες άνω των 15 ετών, ανοίγουν πλέον στην Κοπεγχάγη τα κομμωτήρια και τα στούντιο για τατουάζ, ενώ οι ζωολογικοί κήποι και τα θεματικά πάρκα είναι ήδη ανοιχτά.

Στην Ισπανία επιτράπηκαν τα εσωτερικά ταξίδια, αλλά παραμένει η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας ( 23:00 με 06:00).

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider