Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή τροφίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή τροφίμων
Από την δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα έχει χαθεί περίπου το 21% της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στον κλάδο της παραγωγής τροφίμων και αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξή του με άμεσες συνέπειες για τη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα έχει χαθεί περίπου το 21% της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με την απώλεια της αύξησης της παραγωγικότητας των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως την ώρα που το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για «επικείμενη καταστροφή» με περίπου 34 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού. Η ομάδα ανέφερε την κλιματική αλλαγή ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην απότομη αύξηση της πείνας σε όλο τον κόσμο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξάνεται επίσης καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων σε μια εποχή έντονης ζήτησης.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η οποία είναι η πρώτη στο είδος της, η απώλεια παραγωγικότητας έρχεται ακόμη και όταν δισεκατομμύρια έχουν μεταφερθεί στη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής μέσω της ανάπτυξης νέων σπόρων, εξελιγμένων αγροτικών μηχανημάτων και άλλων τεχνολογικών εξελίξεων.

«Παρόλο που η παγκόσμια γεωργία είναι πιο παραγωγική, αυτή η μεγαλύτερη παραγωγικότητα κατά μέσο όρο δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο κλίμα», δήλωσε ο Ariel Ortiz-Bobea, συγγραφέας της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Διαχείρισης Charles H. Dyson του Cornell.

Η απώλεια παραγωγικότητας δεν έχει ανασχεθεί παρά το γεγονός ότι έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια δολάρια στη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής μέσω της ανάπτυξης νέων σπόρων, εξελιγμένων αγροτικών μηχανημάτων και άλλων τεχνολογικών εξελίξεων.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι ζημιές που καταγράφονται στην παραγωγή δεν κατανέμονται ομοιόμορφα στις διάφορες περιοχές. Οι θερμότερες περιοχές - ειδικά εκείνες στις τροπικές ζώνες- πλήττονται περισσότερο. Μάλιστα, ο Ortiz-Bobea σημειώνει ότι αυτό το φαινόμενο συναντάται σε πολλές χώρες όπου η γεωργία αποτελεί μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider