Μέρκελ: Απειλεί τα γερμανικά κρατίδια με επιβολή αυστηρότερων μέτρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέρκελ: Απειλεί τα γερμανικά κρατίδια με επιβολή αυστηρότερων μέτρων
Με επιβολή αυστηρότερων μέτρων απείλησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τα κρατίδια εάν δεν εφαρμόσουν τις αποφάσεις για τον περιορισμό της πανδημίας.

Το ενδεχόμενο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει και να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία εάν διαπιστωθεί αδυναμία ή απροθυμία των κρατιδίων να ελέγξουν την κατάσταση άφησε ανοιχτό η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας πολλούς από τους πρωθυπουργούς ότι υποτιμούν την κατάσταση.

Χαρακτήρισε «σημείο καμπής» την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, η οποία κατέληξε στην απόφαση για πενθήμερη «φάση ηρεμίας» με τα πάντα κλειστά για τις ημέρες του Πάσχα (1η-5η Απριλίου), στην ανάκλησή της την επόμενη μέρα και στην δημόσια «συγγνώμη» της καγκελαρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το βράδυ σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η κυρία Μέρκελ επέκρινε τις κυβερνήσεις κάποιων κρατιδίων, οι οποίες, είπε, έχουν την λανθασμένη άποψη ότι «η Καγκελαρία είναι αυστηρή, άρα εμείς μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα κάπως πιο χαλαρά». Δεν βοηθάει να μοιράζουμε ρόλους, σημείωσε και τόνισε ότι στην επόμενη συνάντηση, «πρέπει να είναι σαφές ότι ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι μόνο τα από κοινού αποτελέσματα».

Η καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι η πανδημία εξακολουθεί να υποτιμάται από πολλούς. Δεν είναι, είπε χαρακτηριστικά, όλοι οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων «τόσο απαλλαγμένοι από ψευδαισθήσεις» ώστε να πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τον ιό. «Οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν τον πειρασμό να προσπαθήσουν να κρατήσουν τη θετική άποψη – βασιζόμενοι κυρίως στην επίδραση των γρήγορων τεστ. Αλλά δεν πιστεύω ότι το ‘κάνω τεστ και βγαίνω βόλτα’ είναι η σωστή απάντηση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στη σχετική απόφαση της κυβέρνησης του Βερολίνου, ενώ απέρριψε τα «πιλοτικά σχέδια ανοίγματος» που ετοιμάζουν κάποια κρατίδια, όπως η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και το Ζάαρλαντ, ζητώντας για μία ακόμη φορά την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων του «φρένου έκτακτης ανάγκης» που έχουν αποφασιστεί για την περίπτωση αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. «Κάποιοι κάνουν πολύ ευρεία ερμηνεία αυτού του ‘φρένου’ και δεν χαίρομαι καθόλου», σημείωσε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «οι περιορισμοί κυκλοφορίας θα μπορούσαν να είναι πολύ αποτελεσματικό μέσο» και να προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παρέμβει, με τη νομοθεσία περί προστασίας από λοιμώξεις, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει, προκειμένου να υπάρχει πολύ συγκεκριμένη πρόβλεψη για κάθε περίπτωση. «Από τις αρχές Μαρτίου είναι κατειλημμένες επιπλέον 700 κλίνες ΜΕΘ. Δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα παρακολουθώ ως θεατής μέχρι να φτάσουμε στα 100.000 κρούσματα (...). Αυτός είναι ο όρκος που έδωσα, αυτή είναι η υποχρέωσή μου», ξεκαθάρισε.

Η κυρία Μέρκελ άσκησε ακόμη κριτική στους εργοδότες οι οποίοι, επισήμανε, δεν εφαρμόζουν επαρκώς την τηλεργασία όπου υπάρχει η δυνατότητα και ζήτησε για μια ακόμη φορά όσοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να προσέρχονται στον χώρο εργασίας τους να υποβάλλονται σε τεστ από τους εργοδότες τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider