Ευρωδικαστήριο: Απλοί πολίτες δεν μπορούν να προσφεύγουν για μέτρα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωδικαστήριο: Απλοί πολίτες δεν μπορούν να προσφεύγουν για μέτρα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή

Μια ιδιαίτερη υπόθεση τελεσιδίκησε χθες, 25 Μαρτίου, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπόθεση ξεκίνησε προ τριετίας όταν οικογένειες προερχόμενες από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ρουμανία) αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο (Κένυα, Νησιά Φίτζι), που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας ή του τουρισμού, καθώς και μια σουηδική ένωση που εκπροσωπεί νέους αυτόχθονες Σάμι, άσκησαν προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ), επιδιώκοντας η Ένωση να λάβει αυστηρότερα μέτρα από αυτά που προβλέπονται από μια δέσμη μέτρων του 2018, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι οικογένειες ζητούσαν την ακύρωσή τους κατά το μέρος που καθορίζει στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 % συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, και, αντί αποζημίωσης απαιτούσαν να διαταχθεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβουν μέτρα που θα επιβάλλουν μείωση των εκπομπών αυτών τουλάχιστον κατά 50 % έως και 60 %.

Με διάταξη που είχε εκδώσει το …πρωτοδικείο του ΔΕΕ, δηλαδή το ΓΔΕΕ, στις 8 Μαΐου 2019 (υπόθεση T-330/18, Carvalho κ.λπ. κατά Κοινοβουλίου και Συμβουλίου), έκρινε ως απαράδεκτες τις προσφυγές, καθόσον θεώρησε ότι οι προσφεύγοντες δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο που απαιτείται για την ενεργητική νομιμοποίηση. Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εκτιμήσει ότι η δέσμη μέτρων δεν επηρέαζε ατομικά τους προσφεύγοντες.

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους ανώτατους δικαστές, το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι διαφορετικές από ένα άτομο σε σχέση με ένα άλλο, δεν σημαίνει ότι, για αυτόν τον λόγο, υπάρχει ενεργητική νομιμοποίηση κατά μέτρου γενικής εφαρμογής. Όπως έκριναν, μια διαφορετική προσέγγιση θα είχε ως συνέπεια να ακυρώσει το περιεχόμενο των απαιτήσεων που καθορίζονται στην Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 263, εδάφιο δ’) και να δημιουργήσει δικαίωμα για άσκηση προσφυγής για όλους. Αναφορικά με το αίτημα να διαταχθεί η θέσπιση αυστηρότερων μέτρων από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, που υποβλήθηκε με την μορφή αγωγής αποζημίωσης, το ΓΔΕΕ θεώρησε ότι στόχευε, στην ουσία, σε παρόμοιο αποτέλεσμα με εκείνο της ακύρωσης των επίμαχων πράξεων, και ότι, συνεπώς, έπρεπε να κηρυχθεί επίσης ως απαράδεκτο, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται σήμερα από το ΔΕΕ.

Με την χθεσινή του απόφαση, το ΔΕΕ απορρίπτει την αναίρεση κατά της διάταξης του Γενικού Δικαστηρίου, επικυρώνοντας οριστικά την απόρριψη της προσφυγής. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνει το απαράδεκτο της προσφυγής που ασκήθηκε από τις ως άνω οικογένειες κατά της δέσμης μέτρων για το κλίμα της Ένωσης του 2018, καθώς δεν τις αφορά ατομικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider