Στον κυβερνοχώρο μεταφέρεται η τρομοκρατία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον κυβερνοχώρο μεταφέρεται η τρομοκρατία

Ο κυβερνοχώρος αποτελεί πλέον ζωτικό πεδίο της σύγχρονης τρομοκρατίας, με τους τζιχαντιστές να χρησιμοποιούν online πλατφόρμες για να επικοινωνούν, τις τρομοκρατικές οργανώσεις να παίζουν «κρυφτό» με τις διωκτικές αρχές και τους τεχνολογικούς κολοσσούς να επενδύουν δισεκατομμύρια στη θωράκιση των συστημάτων τους.

Οι πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν περίτρανη απόδειξη ότι οι τζιχαντιστές οργάνωσαν την επιχείρησή τους «κάτω από τη μύτη» της γαλλικής και βελγικής αστυνομίας, καταφέροντας να επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου χωρίς να πιαστούν στο δίχτυ του νόμου.

Σύμφωνα με τις διωτικές αρχές, ένας τρόπος που έχουν ανακαλύψει οι τρομοκράτες για να επικοινωνούν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί είναι μέσα από κρυπτογραφημένες πλατφόρμες gaming που λειτουργούν στο Διαδίκτυο. Το Ισλαμικό Κράτος, από την άλλη, έχει στελεχώσει με τους μαχητές του ένα προηγμένο τμήμα τεχνολογίας, το οποίο παρέχει αναλυτικές οδηγίες στους απανταχού τζιχαντιστές σχετικά με τους πιο ασφαλείς και οικονομικούς τρόπους «αόρατης» επικοινωνίας.

Δύο κορυφαία στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι οι ομάδες των τρομοκρατών «πηγαίνουν σχολείο» σε κέντρα κατασκοπείας των ΗΠΑ και μαθαίνουν τρόπους για να ξεγλιστρούν από τις τεχνικές παρακολούθησης.

Το ISIS στην αιχμή της τεχνολογίας

Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια από τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογικά τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχει δημιουργήσει βίντεο με οδηγίες προς τους νεοσύλλεκτους, σχετικά με τις δυνατότητες παρακολούθησης που διαθέτουν οι «εχθρικές» κυβερνήσεις και πώς παρακολουθούν τα τηλέφωνά τους. Διαθέτουν, επίσης, εγχειρίδια, σχετικά με τις επωνυμίες ηλεκτρονικού εξοπλισμού των οποίων τα προϊόντα είναι πιο ευάλωτα.

Τον Ιανουάριο, ένας follower του ISIS, ο οποίος αυτοαποκαλείται «τεχνικός εμπειρογνώμων» παρείχε στην τρομοκρατική οργάνωση μια λίστα με τα ασφαλέστερα συστήματα κρυπτογραφημένης επικοινωνίας. Αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η λίστα, ο ISIS μετέφερε όλες τις επίσημες επικοινωνίες του από το Twitter στο Telegram Messenger, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη λίστα της λίστας. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς και για την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά.

Η τρομοκρατία ανοίγει το δρόμο για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων

Το αιματοκύλισμα στο Παρίσι αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους στη διαμάχη μεταξύ κυβερνήσεων, που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα εργαλεία και τις τεχνολογικές εταιρείες που προσπαθούν να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους.

Σύμφωνα με τον Mike Morell, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της CIA, η ικανότητα των τρομοκρατών να επικοινωνούν μέσω κρυπτογραφημένων καναλιών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. «Πιστεύω ότι θα ξεκινήσει ένας καινούργιος δημόσιος διάλογος σχετικά με την ισορροπία ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων», δήλωσε στην τηλεόραση του CBS.

Τον τελευταίο χρόνο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως Google, Facebook και Twitter, να δημιουργήσουν «πίσω πόρτες» στα συστήματά τους, από τις οποίες θα έχουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα εργαλεία τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την ασφάλεια της κρυπτογράφησης και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο Internet, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Διαδικτυακή... βεντέτα ISIS - Anonymous

Με αφορμή τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, οι Anonymous κήρυξαν κυβερνοπόλεμο κατά του ISIS με βίντεο που έχουν αναρτήσει στο YouTube. «Ο Γάλλοι είναι πιο δυνατοί από σας και θα βγουν από αυτή την θηριωδία ακόμη πιο δυνατοί», αναφέρει το βίντεο, με τους Anonymous να προειδοποιούν τους τζιχαντιστές: «Θα σας βρούμε και δεν θα σας αφήσουμε».

Σε επόμενη ανακοίνωσή τους, επιβεβαιώνουν ότι ο κυβερνοπόλεμος ξεκίνησε: «Χακάραμε περισσότερους από 5.500 λογαριασμούς του Ισλαμικού Κράτους». Συνεχίζοντας τον πρωτοφανή «διάλογο» μεταξύ των οργανώσεων, το ISIS απάντησε στους Anonymous με δήλωση που ανέβηκε στο Διαδίκτυο: «Οι χάκερ των Anonymous μας απειλούν σε βίντεο ότι θα μας χακάρουν. Ηλίθιοι. Τι θα χακάρετε; Μπορείτε μόνο e-mail και λογαριασμούς Twitter».

Ταυτόχρονα, προειδοποιούν τους τζιχαντιστές να προστατευθούν από τις κυβερνοεπιθέσεις και να μην ανοίγουν ύποπτα link. Η προειδοποίηση περιλαμβάνει, μάλιστα, οδηγίες όπως: «Μη μιλάτε σε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε μέσω Telegram. Επίσης μην απαντάτε σε direct messages στο Twitter».

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί θωρακίζονται απέναντι στους χάκερς

Την ίδια ώρα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι συνεχίζει το πρόγραμμα επενδύσεων 1 δισ. δολαρίων ετησίως στην κυβερνοασφάλεια. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η απόκρουση των χάκερ αποτελεί πλέον ζωτικής σημασίας πρόκληση στον κλάδο του λογισμικού, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν αρκετοί τεχνολογικοί κολοσσοί το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων η Sony, η Anthem Inc. και JPMorgan. Η δύναμη όσων ελέγχουν τον κυβερνοχώρο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο οι οκτώ από τις κορυφαίες κυβερνοεπιθέσεις εντός του 2015, είχαν ως αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τα 160 εκατ. αρχεία δεδομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider