Η παραίτηση του διευθυντή του Χρηματιστήριου της Τουρκίας με φόντο... τη Halkbank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η παραίτηση του διευθυντή του Χρηματιστήριου της Τουρκίας με φόντο... τη Halkbank
Ο Ατίλα ήταν πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank και είχε καταδικαστεί το 2018 στις ΗΠΑ.

Παραίτηση με «άρωμα» σκανδάλου υπήρξε τη Δευτέρα στην Τουρκία από τον γενικό διευθυντή του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα.

Ο Ατίλα ήταν πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank και είχε καταδικαστεί το 2018 στις ΗΠΑ. Η παραίτηση του Ατίλα δεν έρχεται σε τυχαίο χρόνο καθώς η Τουρκία προσπαθεί να καθησυχάσει την Ουάσινγκτον πριν από μια εκρηκτική δίκη για το «σκάνδαλο» της Halkbank στο οποίο σύμφωνα με το Spiegel εμπλέκονται βαθιά τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τραμπ. Όπως είχε επισημάνει «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισ. δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Η Άγκυρα, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, φοβάται τον αποκλεισμό της Halkbank από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και την επιβολή υψηλού προστίμου, τα οποία θα υπονόμευαν την ήδη αποδυναμωμένη οικονομία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία πολλαπλασίασε τις τελευταίες εβδομάδες τις ενδείξεις άμβλυνσης πάνω σε ένα άλλο θέμα που υποσκάπτει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, δηλώνοντας έτοιμη για έναν συμβιβασμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider