Η Ρωσία στέλνει δορυφόρο για την παρακολούθηση του κλίματος στην Αρκτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία στέλνει δορυφόρο για την παρακολούθηση του κλίματος στην Αρκτική

Σε αποστολή παρακολούθησης του κλίματος στην Αρκτική έστειλε η Ρωσία τον διαστημικό δορυφόρο Arktika-M την Κυριακή καθώς το Κρεμλίνο δείχνει αποφασισμένο να επεκτείνει τις δραστηριότητες της χώρας στην περιοχή.

Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η θερμοκρασία στην Αρκτική έχει αυξηθεί με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και η Μόσχα επιδιώκει να αναπτύξει την πλούσια σε ενέργεια περιοχή, επενδύοντας στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας.

Ο δορυφόρος έφτασε με επιτυχία στην προβλεπόμενη τροχιά του μετά από την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Baikonur του Καζακστάν από έναν πύραυλο Soyuz, δήλωσε ο Dmitry Rogozin, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, σε δημοσίευση στο Twitter

Η Ρωσία σκοπεύει να στείλει έναν δεύτερο δορυφόρο το 2023 με σκοπό και οι δύο να προσφέρουν 24ωρη παρακολούθηση όλων των καιρικών συνθηκών του Αρκτικού Ωκεανού και της επιφάνειας της Γης.

Το Arktika-M θα έχει μια ελλειπτική τροχιά που περνά ψηλά πάνω από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη επιτρέποντάς του να παρακολουθεί τις βόρειες περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα προτού επιστρέψει στη Γη.

Στη δεξιά τροχιά, ο δορυφόρος θα μπορεί να παρακολουθεί και να λαμβάνει εικόνες κάθε 15-30 λεπτά , οι οποίες δεν μπορούν να συλλεχθούν συστηματικά από δορυφόρους που περιστρέφονται πάνω από τον Ισημερινό της Γης, δήλωσε η Roscosmos.

Ο δορυφόρος θα είναι επίσης σε θέση να αναμεταδώσει σήματα κινδύνου από πλοία, αεροσκάφη ή άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές ως μέρος του διεθνούς προγράμματος έρευνας και διάσωσης που βασίζεται σε δορυφόρους Cospas-Sarsat, δήλωσε η υπηρεσία.

«Καθώς λαμβάνει χώρα περισσότερη δραστηριότητα στην Αρκτική και καθώς κινείται σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, η βελτίωση των δυνατοτήτων πρόγνωσης καιρού είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Mia Bennett, γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Υπάρχει επίσης ένα στοιχείο εθνικισμού που τροφοδοτεί όλα αυτά. Χώρες, ειδικά εκείνες που βλέπουν τον εαυτό τους ως διαστημικές δυνάμεις, επιδιώκουν να βασίζονται στους δικούς τους δορυφόρους και δεδομένα για να ενημερώνουν τις δραστηριότητές τους, εμπορικής ή στρατιωτικής φύσης », είπε.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider