Τσεχία: Πιθανόν να ξεκινήσει τη χορήγηση του εμβολίου Sputnik χωρίς την έγκριση της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσεχία: Πιθανόν να ξεκινήσει τη χορήγηση του εμβολίου Sputnik χωρίς την έγκριση της ΕΕ
Στις 10 Φεβρουαρίου ο Μπάμπις είχε πει ότι οι Τσέχοι θα πρέπει να περιμένουν την έγκριση από την ΕΜΑ πριν ξεκινήσουν να λαμβάνουν το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα εξετάσει αύριο Δευτέρα αν θα επιβάλει τον υποχρεωτικό έλεγχο για κορονοϊό στις μεγαλύτερες εταιρείες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και καθώς αποφάσισε ότι πιθανόν να ξεκινήσει να χορηγεί το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V ακόμη και χωρίς της έγκριση του οργανισμού φαρμάκων της ΕΕ (ΕΜΑ).

Στις 10 Φεβρουαρίου ο Μπάμπις είχε πει ότι οι Τσέχοι θα πρέπει να περιμένουν την έγκριση από την ΕΜΑ πριν ξεκινήσουν να λαμβάνουν το εμβόλιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τον αριθμό νέων κρουσμάτων ή τον αριθμό των κατά κεφαλήν θανάτων.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους αυστηρούς περιορισμούς για τις κινήσεις των πολιτών που θα ισχύουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες και αυστηροποίηση των μέτρων για το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων, αλλά δέχτηκε επικρίσεις από κάποιους οικονομολόγους και από συνδικάτα επειδή δεν επέβαλε περιορισμούς στις εταιρείες.

Ο Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται θα εξετάσει αν θα απαιτήσει από τις 5 Μαρτίου οι εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον 250 υπαλλήλους να τους υποβάλουν σε τεστ για COVID-19, διαφορετικά να τιμωρούνται με πρόστιμο έως και τουλάχιστον 19.000 ευρώ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε και περισσότερα πρόστιμα.

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη κάποιες εταιρείες στην Τσεχία έκλεισαν προσωρινά, γεγονός το οποίο προκάλεσε συστολή της οικονομίας σε επίπεδο ρεκόρ κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Αλλά το τελευταίο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε σοβαρή κατάσταση λόγω της COVID-19 και ορισμένα νοσοκομεία έχουν υποχρεωθεί να μεταφέρουν ασθενείς εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά εξαιτίας της αδυναμίας τους να τους νοσηλεύσουν.

Κατά τον τελευταίο χρόνο περίπου ένας στους δέκα Τσέχους μολύνθηκε με κορονοϊό και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 20.339 από περίπου 600 που ήταν πριν από πέντε μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider