Κ. Μητσοτάκης: Ανάγκη συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ - Τον Μάρτιο η συζήτηση για σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Μητσοτάκης: Ανάγκη συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ - Τον Μάρτιο η συζήτηση για σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και η Νότια Γειτονία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Jens Stoltenberg. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-NATO, υπό το φως και της δέσμευσης της κυβέρνησης Biden για ενίσχυση του ευρωατλαντικού δεσμού.

Ο Πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, υποστήριξε τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων προκλήσεων, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές.

Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Συνθήκες των δύο Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτονόητης αρχής της καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων.

Σε ό,τι αφορά τη Νότια Γειτονία, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή των δράσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου.

Τον Μάρτιο θα γίνει στρατηγική συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και την Τουρκία σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ερωτηθείς μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής, ενω σημείωσε ότι θα προετοιμαστεί αυτή η συζήτηση το επόμενο διάστημα.

Τον Μάρτιο στρατηγική συζήτηση για Ανατολική Μεσόγειο και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Τον Μάρτιο θα γίνει στρατηγική συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και την Τουρκία σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ερωτηθείς μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής, ενώ σημείωσε ότι θα προετοιμαστεί αυτή η συζήτηση το επόμενο διάστημα.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό στοιχείο. Την ίδια ώρα, δεν είναι μυστικό ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποιες δυσκολίες με την Τουρκία» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε «αλλά ο στόχος είναι λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν ληφθεί να συζητήσουμε ξανά το Μάρτιο και να λάβουμε αποφάσεις μαζί γι'αυτό το ζήτημα».

Την επιθυμία για στενή συνεργασία με τη νέα αμερικανική διοίκηση εξέφρασαν οι «27»

Tη δέσμευσή τους για στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ εξέφρασαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ τη δεύτερη ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ενώ εξέφρασαν την ανυπομονησία τους για συνεργασία με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.

«Μία ισχυρότερη Ευρώπη δημιουργεί ισχυρότερο ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εστίασε στη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι «η περιοχή της Μεσογείου είναι στρατηγικής σημασίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider