Γαλλία: Να τεθεί εκτός νόμου η ακροδεξιά οργάνωση Generation Identitaire

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Να τεθεί εκτός νόμου η ακροδεξιά οργάνωση Generation Identitaire

Η Γαλλία ξεκίνησε τη διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου η ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική οργάνωση Generation Identitaire («Γενιά της Ταυτότητας»), ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η οργάνωση αυτή έχει προσπαθήσει κατ’ επανάληψη να εμποδίσει μετανάστες να μπουν στη χώρα, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις στις γαλλικές Άλπεις και στα Πυρηναία.

Η Generation Identitaire ενημερώθηκε την Παρασκευή για την επικείμενη διάλυσή της και πλέον «έχει στη διάθεσή της 10 ημέρες» για να παρουσιάσει τα αντεπιχειρήματά της έγραψε στο Twitter ο υπουργός, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Τον Ιανουάριο οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για την ομάδα αυτή, με την κατηγορία της υποκίνησης ρατσιστικού μίσους, μετά από μια επιχείρηση εναντίον μεταναστών στα Πυρηναία. Η οργάνωση «SOS Ρατσισμός» είχε επίσης προσφύγει εναντίον της. Περίπου 30 μέλη της ακροδεξιάς ομάδας, με αυτοκίνητα στα οποία είχαν γράψει το σύνθημα «Υπερασπιστείτε την Ευρώπη», αναπτύχθηκαν στις 19 Ιανουαρίου κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Ορισμένοι φορούσαν στολές παραλλαγής και χρησιμοποιούσαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να επιτηρούν την περιοχή.

Οι ενέργειες της οργάνωσης μπορεί να ισοδυναμούν, σύμφωνα με τον κώδικα εσωτερικής ασφάλειας (CSI), με «υποκίνηση σε φυλετική διάκριση, στο μίσος ή στη βία προς ένα πρόσωπο ή ομάδα προσώπων λόγω της καταγωγής τους».

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν τάχθηκε κατά της διάλυσης της Generation Identitaire, επικαλούμενη την ελευθερία της έκφρασης. «Ό,τι σκανδαλίζει τον Νταρμανέν πρέπει να διαλυθεί. Δεν είναι αυτό κράτος δικαίου», εκτίμησε στις 27 Ιανουαρίου.

Τον Δεκέμβριο, η οργάνωση και τρία στελέχη της απαλλάχθηκαν από το Εφετείο της Γκρενόμπλ για παλαιότερες αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις που είχαν κάνει στις γαλλικές Άλπεις, στα σύνορα με την Ιταλία.

Το 2019, κατόπιν αιτήματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, διαλύθηκαν διάφορα ακροδεξιά μορφώματα, όπως τα «Blood and Honour» και «Combat 18», όμως η διάλυση της Generation Identitaire μοιάζει πιο δύσκολη. Η έδρα της οργάνωσης βρίσκεται στη Λιόν, όμως έχει παραρτήματα και σε πολλές άλλες περιοχές, όπως στο Παρίσι, στην Ντιζόν, στο Μονπελιέ και στη Νορμανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider