JP Morgan: Γιατί ξεκίνησε ο σούπερ κύκλος στα commodities

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Γιατί ξεκίνησε ο σούπερ κύκλος στα commodities
Τα προϊόντα έχουν δει τέσσερα supercycles τα τελευταία 100 χρόνια - με το τελευταίο να κορυφώνεται το 2008 μετά από 12 χρόνια επέκτασης.

Με τις τιμές των γεωργικών προϊόντων να αυξάνονται, τις τιμές των μετάλλων να φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία χρόνια και το πετρέλαιο να ξεπερνά τα 50 δολ. το βαρέλι, η JP Morgan Chase εκτιμά ότι τα εμπορεύματα φαίνεται να έχουν ξεκινήσει ένα νέο υπερ-κύκλο ανόδου για τα επόμενα χρόνια.

Αυτά αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό του θέμα (JP Morgan Says Commodities May Have Just Begun a New Supercycle) αναδεικνύοντας τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για τα εμπορεύματα.

Μια μακροπρόθεσμη άνοδος στο «πακέτο» των εμπορευμάτων φαίνεται πιθανή με τη Wall Street να στοιχηματίζει σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και την αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, ανέφεραν αναλυτές της JP Morgan με επικεφαλής τον Marko Kolanovic. Οι τιμές μπορεί επίσης να ανέβουν ως «ακούσια συνέπεια» της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί να περιορίσει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, ενώ αυξάνει τη ζήτηση για μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, ανέφερε η τράπεζα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όλοι από την Goldman Sachs Group έως την Bank of America μιλούν για μια αγορά ταύρων, καθώς ξεκινούν τα κίνητρα της κυβέρνησης και χρησιμοποιούνται εμβόλια σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η αισιοδοξία έχει ήδη οδηγήσει τα υψηλά στοιχήματα των hedge fund στα εμπορεύματα στα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας, αντιπροσωπεύοντας μια δραματική ανακύκλωση από το προηγούμενο έτος, όταν το πετρέλαιο έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά και οι αγρότες έκαναν ντάμπινγκ προϊόντων εν μέσω αλυσίδων εφοδιασμού και πτώσης της ζήτησης.

«Πιστεύουμε ότι η νέα άνοδος των εμπορευμάτων και ιδίως ο κύκλος αύξησης του πετρελαίου, έχει ξεκινήσει», ανέφεραν οι αναλυτές της JP Morgan.

Τα προϊόντα έχουν δει τέσσερα supercycles τα τελευταία 100 χρόνια - με το τελευταίο να κορυφώνεται το 2008 μετά από 12 χρόνια επέκτασης.

Ενώ αυτό οδήγησε στην οικονομική άνοδο της Κίνας, η JP Morgan απέδωσε τον τελευταίο κύκλο σε αρκετούς οδηγούς, συμπεριλαμβανομένης μιας μετά την πανδημία ανάκαμψης, των «εξαιρετικά χαλαρών» νομισματικών και φορολογικών πολιτικών, ενός αδύναμου δολαρίου ΗΠΑ, του ισχυρότερου πληθωρισμού και των πιο επιθετικών περιβαλλοντικών πολιτικών σε όλον τον κόσμο.

Τα hedge funds αντιστοίχως δεν ήταν τόσο αισιόδοξα για τα εμπορεύματα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Το σκηνικό αρχίζει τώρα να μοιάζει παρόμοιο, με ένα μεγάλο εύρος τιμών των εμπορευμάτων να φτάνει το υψηλότερο σε έξι χρόνια.

Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας έχουν αυξηθεί καθώς η Κίνα επιβαρύνει τις αμερικανικές καλλιέργειες. Ο χαλκός σημείωσε υψηλό οκτώ ετών εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη. Και το πετρέλαιο σημείωσε μια ισχυρή ανάκαμψη από τα χαμηλά της πανδημίας Covid-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider