Είναι η τρίτη φορά σε ένα μήνα που η Βρετανία καταγράφει έναν αριθμό ρεκόρ καθημερινών θανάτων, καθώς η χώρα μάχεται με το υπερ-μολυσματικό στέλεχος του Κεντ και τα νοσοκομεία λυγίζουν από την πίεση. Η πιο σκοτεινή ημέρα στην πανδημία πριν από τη σημερινή ήταν η 13η Ιανουαρίου, όταν ο ιός σκότωσε 1.564 ανθρώπους σε ένα 24ωρο.

Σε μια ένδειξη ότι το λοκντάουν φέρνει κάποιο αποτέλεσμα, υπήρξαν 33.355 νέες μολύνσεις, δηλαδή περίπου 27% λιγότερες από τις 45.533 της περασμένης Τρίτης και 45% λιγότερες από τις 60.916 δύο εβδομάδες πριν.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις του λοκντάουν της 4ης Ιανουαρίου ενδέχεται να μη γίνουν αισθητές στα στοιχεία θανάτου μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών που δημοσιεύθηκαν σήμερα διαπίστωσαν ότι ο ιός ήταν υπεύθυνος για έναν στους τρεις θανάτους στην Αγγλία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου: 6.057 από τους 17.751.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι μισοί κάτοικοι σε χώρους φροντίδας ηλικωμένων, οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν οι επικεφαλής στη λίστα των εμβολιασμών τον Δεκέμβριο, έχουν ανοσοποιηθεί κατά του ιού.

Σκωτία: Lockdown μέχρι Απρίλη

Εν τω μεταξύ, η Νίκολα Στάρτζον δήλωσε σήμερα ότι το λοκντάουν στη Σκωτία θα παραταθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων. Η πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε από τους πολίτες να είναι «προσεκτικοί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει σοβαρή παρά την πτώση των λοιμώξεων και την πρόοδο των εμβολιασμών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το λοκντάουν στη Βρετανία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου, ακόμη και αν παρατηρηθεί μεγάλη βελτίωση.