Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν τελικά σήμερα, Δευτέρα στην ολομέλεια του σώματος άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Στο άρθρο σημειώνεται πως ο Τραμπ απευθύνθηκε σε ένα πλήθος διαδηλωτών, λίγο πριν οι υποστηρικτές του εξαπολύσουν την επίθεση, ενώ το κατηγορητήριο αναφέρει πως με τα όσα είπε στο πλήθος «ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε» στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο.

Η πρόταση τεσσάρων σελίδων σημειώνει την άμεση ευθύνη του Τραμπ για την υποκίνηση του όχλου να «παρέμβει στο επίσημο συνταγματικό καθήκον της κοινής συνόδου να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020».

Στο κειμένο αναφέρεται ακόμη το τηλεφώνημα του Τραμπ στις 2 Ιανουαρίου στον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Brad Raffensperger, - με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος ενθάρρυνε τον Raffensperger να «βρει» αρκετές ψήφους για να ανατρέψει τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη συγκεκριμένη πολιτεία.

H ψηφοφορία στο Σώμα επί των άρθρων της παραπομπής του αναμένεται άμεσα - ακόμη και την ερχόμενη Τετάρτη. Αν συμβεί αυτό, ο Τραμπ θα γίνει ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, o οποίος θα έχει βρεθεί δύο φορές σε διαδικασία αποπομπής.

«Είναι σημαντικό να δράσουμε και είναι σημαντικό να ενεργήσουμε με πολύ σοβαρό τρόπο», δήλωσε σήμερα στο CNN ο Τζιμ ΜακΓκόβερν, πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμών:

«Το περιμένουμε να τεθεί επί τάπητος την Τετάρτη. Και περιμένω ότι θα περάσει».