Η Moderna αναμένει ότι η ανοσία από το εμβόλιο της θα προστατεύσει από τη μετάλλαξη και θα εκτελέσει περισσότερες δοκιμές τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσει, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση στο CNN.

Η μετάλλαξη γνωστή ως γενεαλογία Β.1.1. 7 μπορεί να είναι έως και 70% πιο μολυσματική και περισσότερο ανησυχητική για τα παιδιά. Έχει διασπείρει τον πανικό στη Βρετανία, προκαλώντας ένα κύμα ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που διαταράσσουν το εμπόριο με την Ευρώπη και απειλούν να απομονώσουν περαιτέρω τη νησιωτική χώρα.

Ο Σαχίν είπε ότι υπάρχουν εννέα μεταλλάξεις του ιού. Παρόλο που δεν πιστεύει ότι είναι αρκετά σημαντικές για να καλύψουν την προστασία που παρέχει το εμβόλιο mRNA της BioNTech, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα, είπε ότι χρειάζονται άλλες 14 ημέρες μελέτης και συλλογής δεδομένων πριν προκύψει οριστική απάντηση.

«Επιστημονικά είναι πολύ πιθανό ότι η ανοσοαπόκριση από αυτό το εμβόλιο μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει αυτή την παραλλαγή του ιού», ανέφερε σε μια κλήση με δημοσιογράφους.

«Το εμβόλιο περιέχει περισσότερα από 1.270 αμινοξέα και μόνο 9 από αυτά αλλάζουν (στον μεταλλαγμένο ιό). Αυτό σημαίνει ότι το 99% της πρωτεΐνης εξακολουθεί να είναι το ίδιο.»

Δεν αλλάζει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η CureVac της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι η παραλλαγή θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται από την Pfizer-BioNTech.

Παρότι υπάρχουν πολλαπλές μεταλλάξεις, όπως δήλωσε ο Σαχίν της BioNTech, οι περισσότερες από τις θέσεις του ιού που αναγνωρίζονται από την απόκριση των Τ-κυττάρων του σώματος είναι αμετάβλητες.

Ένα πλεονέκτημα του mRNA είναι ότι οι επιστήμονες μπορούν να επανασχεδιάσουν γρήγορα το γενετικό υλικό για να ταιριάζουν με εκείνο της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης, ενώ η τροποποίηση των παραδοσιακών εμβολίων θα απαιτούσε επιπλέον βήματα.

«Κατ' αρχήν, η ομορφιά της τεχνολογίας mRNA είναι ότι μπορούμε άμεσα να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε ένα εμβόλιο που μιμείται εντελώς αυτή τη νέα μετάλλαξη», δήλωσε ο Σαχίν.

«Θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα νέο εμβόλιο μέσα σε έξι εβδομάδες. Φυσικά, αυτό δεν είναι μόνο μια τεχνική ερώτηση. Πρέπει να ασχοληθούμε με το πώς οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιδράσουν.»

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανίας Πάτρικ Βάλανς δήλωσε το Σάββατο (19/12) ότι τα εμβόλια φαίνεται να είναι επαρκή για τη δημιουργία ανοσοαπόκρισης στην παραλλαγή του κορονοϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη (22/12) ότι θα συγκαλέσει συνάντηση μελών για να συζητήσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης.