Κορονοϊός: «Γκάφα» με τις τιμές των εμβολίων - Πώς «ανέβηκαν» στο Twitter (pic)

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: «Γκάφα» με τις τιμές των εμβολίων - Πώς «ανέβηκαν» στο Twitter (pic)

Με μία ανάρτηση στο Twitter, η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, Έβα Ντε Μπλέκερ, αποκάλυψε τις τιμές των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η ανάρτηση περιλάμβανε αναλυτικό πίνακα με τις τιμές των διαφορετικών εμβολίων για τον κορονοϊό, ονόματα προμηθευτών και αριθμό δόσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βελγικού Πρακτορείου Ειδήσεων και «κατέβηκε» λίγη ώρα αργότερα.

Είχε προηγηθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την αγορά εμβολίων, κατά την οποία η Ντε Μπλέκερ τόνισε ότι τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί.

Αν και δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν η δημοσίευση έγινε «κατά λάθος» ή από πρωτοβουλία της αρμόδιας υφουπουργού, πάντως αναγνώρισε ότι η ενέργειά της ήταν «υπερβολικά διαφανής». Ωστόσο, τόνισε, ότι τίποτα δεν τίθεται σε κίνδυνο από αυτή την αποκάλυψη, όταν εκλήθη χτες το βράδυ από το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA για να παράσχει εξηγήσεις.

insider

«Η συμπεριφορά μου δε συνεπάγεται κανένα ρίσκο. Θα εμβόλια θα παραληφθούν, τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί. Με τον τρόπο αυτό θελήσαμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση, ώστε να μην προκληθεί πανικός σχετικά με το εάν υπάρχουν τα σχετικά χρήματα». Συμπλήρωσε δε ότι ο πίνακας, τον οποίο ανήρτησε, δεν είναι «ο επίσημος οριστικός πίνακας».

Κομισιόν: Υπάρχει εμπιστευτικότητα σχετικά με τις τιμές των εμβολίων

Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ή έχει συμφωνήσει για την αγορά εμβολίων είναι σημαντικοί, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Nτε Κερσμέκερ ερωτηθείς σχετικά με την ανάρτηση της Βελγίδας υφυπουργού Προϋπολογισμού με τιμές εμβολίων, κάτι το οποίο η Pfizer χαρακτήρισε «παραβίαση της εμπιστευτικότητας».

«Δε μπορούμε να πούμε τίποτα γι' αυτή την περίπτωση» σημείωσε ο Στεφάν Ντε Κερσμέκερ συμπληρώνοντας ότι « Ό,τι έχει να κάνει με πληροφορίες σχετικά με στοιχεία για τις τιμές είναι εμπιστευτικό, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε κάτι». «Υπογραμμίζω ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα. Είναι προς το συμφέρον γενικά της κοινωνίας, αλλά και προς το συμφέρον των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται» επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider