Επικυρώθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν - Είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικυρώθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν - Είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ
Όλες οι πολιτείες έχουν κυρώσει, πλέον, και τυπικά το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να λαμβάνει 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ. 

Όλες οι πολιτείες έχουν κυρώσει, πλέον, και τυπικά το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να λαμβάνει 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ψήφοι των 55 εκλεκτόρων της Καλιφόρνιας, πολιτείας όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος επικράτησε με ποσοστό πάνω από 63%, ήταν αρκετές για τον Τζο Μπάιντεν, ώστε να ξεπεράσει το όριο των 270, συνώνυμο με την επικύρωση της νίκης του από το σώμα.

Συνολικά, ο Μπάιντεν έλαβε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ, την ώρα που όλες οι πολιτείες έχουν κυρώσει τυπικά το αποτέλεσμα.

Kατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ουίλμινγκτον - πολιτικό προπύργιό του - λίγες ώρες μετά την επικράτησή του, o Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος στηλίτευσε, χθες, με σφοδρότητα την άρνηση Τραμπ να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου:

«Αυτή είναι ακραία θέση, που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ μέχρι τώρα», τόνισε ο Μπάιντεν. Ο απερχόμενος πρόεδρος «αρνείται να σεβαστεί τη βούληση του λαού, να σεβαστεί το κράτος του δικαίου, να τηρήσει το Σύνταγμά μας».

Ως τώρα, ο Δημοκρατικός είχε αποφύγει να επιτεθεί τόσο μετωπικά στον Τραμπ για το ζήτημα αυτό, όμως χθες προέτρεψε τους Αμερικανούς να «γυρίσουν τη σελίδα» της εποχής του Τραμπ.

Σημειώνεται πως ορισμένοι οπαδοί του Τραμπ συνεχίζουν να καλούν σε διαδηλώσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αξιωματούχοι εκλογικών επιτροπών, ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι, προειδοποιούν σε ολοένα υψηλότερους τόνους ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια εξαιτίας της ρητορικής του μεγιστάνα των ακινήτων.

«Η φλόγα της δημοκρατίας άναψε σε αυτή τη χώρα πολύ καιρό πριν. Και ξέρουμε ότι τίποτα, ούτε μια πανδημία, ούτε η κατάχρηση εξουσίας, μπορεί να σβήσει αυτή τη φλόγα. Στη μάχη για την ψυχή της Αμερικής, η δημοκρατία υπερίσχυσε», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν.

Το 2016, ο Τραμπ κέρδισε τη Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον, παρότι έλαβε 3 εκατομμύρια λιγότερες ψήφους. Ο Μπάιντεν κέρδισε τον περασμένο μήνα με διαφορά επτά εκατομμυρίων ψήφων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider