Πώς θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι εν μέσω πανδημίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι εν μέσω πανδημίας
Οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να «ακυρώσουν» τις καθιερωμένες συναθροίσεις και να κάνουν τις εορταστικές τους αγορές ηλεκτρονικά. 

Η πανδημία του κορονοϊού και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης ανέτρεψαν άρδην τα σχέδια πολλών Ευρωπαίων, οι οποίοι καλούνται να βρουν διαφορετικούς τρόπους για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το CNBC, οι πολίτες της Ευρώπης καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να «ακυρώσουν» τις καθιερωμένες συναθροίσεις και να κάνουν τις εορταστικές τους αγορές ηλεκτρονικά.

Δείτε πώς θα γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι:

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα στο κοινοβούλιο τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή όταν λήξει το γενικό lockdown στη χώρα, στις 2 Δεκεμβρίου, προειδοποιώντας όμως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αντί να χαλαρώσουν, μπορεί σε κάποιες περιοχές να ενισχυθούν.

Ενώ τόνισε ότι τα φετινά Χριστούγεννα, «δεν θα είναι φυσιολογικά».

Με βάση την ανακοίνωση του Τζόνσον, από τις 2 Δεκεμβρίου θα τερματιστεί η εντολή για παραμονή των πολιτών στο σπίτι και θα επιτρέπονται και πάλι τα ταξίδια, ανάλογα με τα μέτρα που θα ισχύουν ανά περιοχή. Θα επαναλειτουργήσουν επίσης γυμναστήρια, χώροι ψυχαγωγίας, κέντρα αισθητικής και καταστήματα, ενώ θα τελούνται κανονικά οι λειτουργίες σε χώρους λατρείας και οι γάμοι.

Ο «κανόνας των 6», που αφορά στις συναθροίσεις, θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους. Παμπ, εστιατόρια και μπαρ θα κλείνουν στις 23:00, ενώ γήπεδα, θέατρα και συναυλιακοί χώροι θα μπορούν να δέχονται περιορισμένο αριθμό θεατών.

Οι περιοχές της Βρετανίας θα χωριστούν σε τρεις διαφορετικές «βαθμίδες» στις οποίες θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, ανάλογα με τον αριθμό των νοσηλευομένων και τα κρούσματα στην καθεμιά από αυτές. Στην πρώτη βαθμίδα, θα ισχύει ο κανόνας των 6, τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους και τα εστιατόρια και μπαρ θα επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες. Στη δεύτερη θα απαγορεύεται η ανάμιξη διαφορετικών νοικοκυριών και ο κανόνας των έξι θα ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους ενώ η πώληση αλκοόλ θα επιτρέπεται μόνο όταν ο πελάτης παραγγέλνει και φαγητό. Στην τρίτη βαθμίδα τα γήπεδα, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείσουν και επιτρέπεται μόνο το φαγητό σε πακέτο.

Στις 24 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν τον Δεκέμβριο στη Γαλλία. 

Συγκεκριμένα, αίρεται το lockdown σε τρεις εβδομάδες στη Γαλλία, με αρκετούς περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες.

Παράλληλα ανοίγουν ξανά εκκλησίες, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως έκανε γνωστό σε διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι προσπάθειες του γαλλικού λαού απέδωσαν και αποδείχτηκαν αποτελεσματικές για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

«Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκαν σε εσάς, δεσμεύτηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος σημείωσε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε το πικ του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέρασε.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα για τις γιορτές.

Αισιόδοξα είναι τα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Κόντε, ο οποίος ανακοίνωσε ήπια χαλάρωση των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις αρχές αυτής της εβδομάδας. 

Παρότι παραμένουν απαγορεύσεις για μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου και επί της λειτουργίας της αγοράς, ο Κόντε εκτίμησε πως η χώρα δεν θα έχει «κόκκινες» ζώνες lockdown την περίοδο των γιορτών.

Η Ιταλία διατηρεί ένα σύστημα ζωνών περιορισμένης, μέτριας και υψηλής επικινδυνότητας με βάση τη διασπορά των κρουσμάτων του κορονοϊού.  Στη ζώνη υψηλής επικινδυνότητας (κόκκινη ζώνη) οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο για απαραίτητες μετακινήσεις, ενώ το λιανεμπόριο και η εστίαση παραμένουν κλειστά.

Αν το lockdown σε αυτές τις ζώνες αρθεί για τις γιορτές, οι πολίτες θα μπορέσουν να περάσουν τα Χριστούγεννα μαζί με φίλους και συγγενείς. 

Την επέκταση του «μερικού lockdown» στη Γερμανία μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως «η κατάσταση δεν επιτρέπει να άρουμε τους περιορισμούς του Νοεμβρίου».

Έτσι, από την 1η Δεκεμβρίου θα επιτρέπονται οι ιδιωτικές συναντήσεις έως και πέντε ατόμων από δύο νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών. Από τις 23 Δεκεμβρίου έως και την Πρωτοχρονιά, ωστόσο, τα άτομα που μπορούν να συναντηθούν θα ανέρχονται σε έως και 10. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα κλείσουν για διακοπές στις 19 Δεκεμβρίου, αντί για τις 21 ή τις 23 που ήταν προγραμματισμένο, με στόχο τα παιδιά να περιορίσουν τις επαφές τους και να μειωθούν οι πιθανότητες μεταφοράς λοιμώξεων στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων.

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν μόνο για φαγητό σε πακέτο, ενώ τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να δέχονται μόνο μη-τουριστικές διανυκτερεύσεις και δεν θα πραγματοποιηθούν εντός χώρας διακοπές για σκι έως τις 10 Ιανουαρίου - αντίστοιχα, οι πολίτες παρακαλούνται και να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τουρισμό. Σύντομα θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, διευκρινίστηκε.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:47

ΕΚΤ: Ετοιμάζεται να δώσει «πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες για το πρώτο μέρισμα από το 2008

11:39

Σρέντερ: «Η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν» τονίζει ο πρώην Γερμανός καγκελάριος

11:38

Βορίδης: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας

11:31

Αυξάνει τις τιμές στόχους για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank η Citi

11:30

Κίνα: Τα καθαρά κέρδη της BYD αυξήθηκαν άνω του 80% κατά το 2023

11:25

Eurobank: Υλοποιεί για 14η διαδοχική χρονιά το Πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός

11:20

Ξεκινά η λειτουργία των νέων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη

11:12

Skroutz: Επένδυση σε νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο

11:07

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία - Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

11:04

Αυγενάκης: Η πρόταση δυσπιστίας είναι πράξη εθνικά ανεύθυνη

10:57

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ' τρίμηνο του 2023

10:57

Ευρωαγορές: Ανακάμπτουν οι δείκτες μετά από άτονη εβδομάδα

10:51

Τα μυστικά της μακροζωίας - Γιατί στη Σιγκαπούρη οι άνθρωποι ζουν μέχρι τα 100

10:40

Ζαχαράκη: Η πρόταση δυσπιστίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς

10:39

Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο - Χαμηλότερα ξανά οι τράπεζες

10:37

Η Ουκρανία κατέρριψε 26 ρωσικά drones στη διάρκεια της νύχτας

10:25

Ολοκληρώνεται σήμερα η 3ήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας

10:17

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

10:12

ΔΕΗ: Ξεκινά κάλυψη η Euroxx με τιμή-στόχο τα 19,7 ευρώ ανά μετοχή

10:12

Τα Ella Resorts ξεχώρισαν στα «Greek Hotel of the Year Awards» με 8 βραβεία

10:10

ΔΥΠΑ: 100 επιχειρήσεις με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό»

10:06

«Λουκέτο» μετά από 30 χρόνια στη χαρτοποιία Sonoco

09:59

Stellantis: Ξεπερνούν τις 3.000 οι απολύσεις εργαζόμενων στην Ιταλία στις δομές του ομίλου

09:54

Μαρινάκης: Ο Ν. Παππάς παραδέχθηκε προσυνεννόηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας

09:47

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

09:41

Παπαθανάσης: Η αντιπολίτευση καταφεύγει σε άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης

09:34

Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών - Στους 4 οι αγνοούμενοι

09:30

Πιερρακάκης: Κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την εσωτερική τους δυσπιστία και την εξάγουν στη Βουλή

09:21

Ποιο είναι το νέο τουριστικό/real estate project των Καλλιτσάντση – Σαραντόπουλου στην Ερμιονίδα

09:10

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ -Εάν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider