Η Τουρκία αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της υπό το φόβο των κυρώσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της υπό το φόβο των κυρώσεων
Η επίθεση φιλίας του Ερντογάν στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής που θα αποφασίσει για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας γίνονται δεκτές με σκεπτικισμό.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας πως το Oruc Reis θα ολοκληρώσει την αποστολή του την Κυριακή και οι προσπάθειες Ερντογάν να προσεταιριστεί την Ευρώπη αποτυπώνουν τις δυκολίες στις οποίες έχει εισέλθει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται πάλι σε θολά νερά. Από τη μια στήνει σκηνικό αποκλιμάκωσης τύπου Οκτωβρίου προαναγγέλοντας την απόσυρση του Oruc Reis την Κυριακή για να δείξει καλό πρόσωπο στην Ευρώπη και από την άλλη εξακολουθεί να μιλά για τη «γεωγραφία της καρδιάς του». Στην Αθήνα η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη στρατηγική της ανάδειξης της προκλητικότητας των τουρκικών κινήσεων θέτοντας για μία ακόμη φορά ερωτήματα για τη συνέπεια λόγων και έργων της Άγκυρας.

Η επίθεση φιλίας του Ερντογάν στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής που θα αποφασίσει για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας γίνονται δεκτές με σκεπτικισμό, αφού η Αθήνα, η Λευκωσία, το Παρίσι κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τη βρίσκουν προσχηματική. Πιθανότατα πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό του Τούρκου Προέδρου, διότι διαβλέπει ότι στην σύνοδο κορυφής το κλίμα θα είναι για την Τουρκία πάρα πολύ βαρύ. Ήδη Γαλλία και Γερμανία είναι δυσαρεστημένες με το φιάσκο της διαμεσολάβησης μια και ο κύριος Ερντογάν δεν έχει πράξει όλα όσα έχει συμφωνήσει, η Αυστρία ζητά κυρώσεις και η Ολλανδία συντάσσεται με το αίτημα της Αθήνας για την επιβολή εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία βρίσκεται σε αναζήτηση προσέγγισης στην νέα πραγματικότητα της Ουάσιγκτον. Στην Άγκυρα υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει την νέα διοίκηση Μπάιντεν αφού η αποχώρηση Τράμπ από το Λευκό Οίκο στερεί από την Τουρκία έναν ιδιαίτερο φίλο.

Πιθανές οι κυρώσεις σε πρόσωπα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα της Τουρκίας και όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναδεί εξαρχής το κατά πόσον το σενάριο της υποτιθέμενης πορείας προς την ένταξη εξακολουθεί να είναι ανοιχτό. Στο πλαίσιο αυτής της συνολικής συζήτησης το πιθανότερο σενάριο είναι πως δεν θα υπάρξουν βαριές κυρώσεις, με πιθανότερες τις κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα τα οποία στην περίπτωση της Κύπρου έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν και στην περίπτωση του Yavuz. Μάλιστα η τακτική αναδίπλωση της Άγκυρας φαίνεται πως κάνει ευκολότερα τα πράγματα για την γερμανική Προεδρία, που βαίνει προς ολοκλήρωση στα τέλη Δεκεμβρίου, ώστε να πετύχει μια σχετικά βελούδινη μετάβαση στην Πορτογαλική Προεδρία.

Χθες πάντως λίγες ώρες ώρες μετά το άνοιγμα που επιχείρησε στην Ευρώπη, μιλώντας για κοινό μέλλον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε στη γνωστή επιθετική ρητορική, προτάσσοντας και πάλι τον ηγεμονικό ρόλο που διεκδικεί από τη Λιβύη μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας για την «γεωγραφία της καρδιάς του».

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα για διγλωσσία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα αξιολογηθούν από τους ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής. «Περιμένουμε αυτές οι προκλητικές ενέργειες να τερματιστούν, αλλά περιμένουμε και συνέπεια και συνέχεια από την τουρκική πλευρά, προκειμένου να αξιολογηθεί η στάση της», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider