Μόνιμος κάτοικος Ρωσίας έγινε ο Εντουαρντ Σνόουντεν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόνιμος κάτοικος Ρωσίας έγινε ο Εντουαρντ Σνόουντεν
Ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ πήρε επ’ αόριστον άδεια παραμονής στην Ρωσία.

Μόνιμος κάτοικος Ρωσίας είναι πλέον ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ πήρε επ’ αόριστον άδεια παραμονής στην Ρωσία, δήλωσε ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσερένα και διευκρίνησε πως η άδεια που έλαβε ισοδυναμεί με άδεια μόνιμου κάτοικου της Ρωσίας.

«Σήμερα έδωσαν στον Σνόουντεν άδεια παραμονής επ' αόριστον», δήλωσε ο Κουτσερένα, ο οποίος επισήμανε ότι ο Σνόουντεν δεν σκέφτεται προς το παρόν να αποκτήσει την ρωσική υπηκοότητα, όπως μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η άδεια παραμονή του Σνόουντεν έληγε στις 30 Απριλίου του 2020, αλλά ανανεώθηκε αυτομάτως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έως τις 15 Ιουνίου του 2020. Μόλις έληξε η ισχύς των μέτρων ο Σνόουντεν υπέβαλε εκ νέου αίτηση ζητώντας παράταση της άδειας παραμονής.

Η φυγή από τις ΗΠΑ

Ο Σνόουντεν το 2013 είχε αποκαλύψει στοιχεία για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και για την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών ξένων ηγετών. Φοβούμενος ότι θα διωχθεί από τις αμερικανικές αρχές είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Την 1η Αυγούστου του 2014 πήρε προσωρινή άδεια παραμονής στη Ρωσία. Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβίαση δύο άρθρων της νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Η παραβίαση του κάθε άρθρου επισύρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη. Οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν τον Σνόουντεν προδότη και δεν προτίθενται να τον συγχωρέσουν, καθώς έχει βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και ζήτησε από την Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνοόυντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο μιας «δίκαιης δίκης» ενώ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να του απονείμει χάρη.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider