Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca
Ανησυχητική εξέλιξη από το «μέτωπο» των εμβολίων για τον κορονοϊό. Τι αναφέρει το Reuters. Δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο αναφέρει το Bloomberg.

Εθελοντής που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορονοϊό πέθανε όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο η κλινική δοκιμή θα συνεχιστεί στη Βραζιλία, παρά τον θάνατο του εθελοντή, όπως ανακοίνωσε η βραζιλιάνικη υγειονομική υπηρεσία Anvisa.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος. Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει σταματήσει δύο φορές την κλινική δοκιμή που διεξάγει στη Βρετανία, καθώς δύο άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν παρουσίασαν σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

Από τα δεδομένα των κλινικών μελετών φάσης III, τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος του έτους, οδηγώντας έτσι σε εγκρίσεις «έκτακτης ανάγκης» έως το τέλος του 2020/αρχές του 2021.

Ωστόσο, μετά από αυτή την εξέλιξη, εάν οι ρυθμιστικές και υγειονομικές αρχές δώσουν το «πράσινο φως» σε πρώιμες εγκρίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε αυτά τα εμβόλια και να αποτρέψουν την ευρεία χρήση τους.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider