DW - Βέμπερ: Η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW - Βέμπερ: Η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης
Είναι σημαντικό ζήτημα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πρέπει να βρούμε λύσεις.

Έκπληξη και κατακραυγή προκάλεσαν στη Γερμανία- και όχι μόνο- οι τραγικές εικόνες από την κατεστραμμένη Μόρια. Μετέωρο το ερώτημα για τις ευθύνες, άγνωστο μέλλον για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κοιμούνται στους δρόμους.

Τη δική του αποτίμηση κάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), όπως αναφέρει η Deutsche Welle ​​​​​​ "Πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του συγκεκριμένου περιστατικού", λέει ο Γερμανός πολιτικός. "Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έβαλαν τη φωτιά μετανάστες που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και δεν ήθελαν να μπουν σε καραντίνα.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό. Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου για την ελληνική πυροσβεστική, για τις ελληνικές αρχές, γιατί δεν υπήρξαν θύματα, δόξα τω Θεώ. Γιατί η πυροσβεστική παρενέβη και τα μικρά παιδιά έχουν ήδη απομακρυνθεί από το νησί. Από αυτή την άποψη η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης".

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, είναι ο συνασπισμός των κεντροδεξιών κομμάτων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Ν.Δ. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τονίζει την ανάγκη για πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για μία κοινή στάση στο μεταναστευτικό, εστιάζει όμως και σε εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και, όπως επισημαίνει, πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. "Θα καταφέρουμε τελικά να σπάσουμε τον γόρδιο δεσμό;" διερωτάται.

"Θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμη και μεταξύ αυτών των ανθρώπων, που διαμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό, βρίσκονται πολλοί, των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί. Το ποσοστό απόρριψης για τους πρόσφυγες που χτυπούν την πόρτα μας, στα εξωτερικά σύνορά μας, φτάνει το 60%. Είναι λοιπόν σημαντικό ζήτημα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πρέπει να βρούμε λύσεις. Αλλά εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι το πως θα επιστρέψουν, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν ή σε αφρικανικές χώρες, εκείνοι των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί".

Πρόσφυγες από τη Μόρια στη Γερμανία;

Τις τελευταίες ώρες εντείνεται και στη Γερμανία η συζήτηση για πιθανή άφιξη περισσότερων προσφύγων και μεταναστών. Ήδη ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας, Γκερντ Μίλερ, που επίσης ανήκει στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), όπως και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, προτείνει να αναλάβει το Βερολίνο άμεση πρωτοβουλία για την υποδοχή 2.000 προσφύγων από τη Μόρια. Σε αυτό το σημείο ο Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται πιο επιφυλακτικός: "Επικροτώ το γεγονός ότι, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και τοπικό επίπεδο, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω το εξής: το 2015 είχαμε ανοίξει τις πόρτες, δίνοντας την εντύπωση ότι η Γερμανία θα λύσει μόνη της το πρόβλημα. Αυτό ήταν το σήμα που δόθηκε. Κατανοώ ότι στο Βερολίνο δεν θέλουν να ξαναγίνει αυτό, γι αυτό λέμε ότι τώρα θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση. Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει. Κανένα από τα κράτη-μέλη δεν μπορεί να αυτοεξαιρείται και να λέει 'εμένα δεν με αφορά το θέμα'..."

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider