Οργή Τουρκίας κατά Μακρόν - Θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οργή Τουρκίας κατά Μακρόν - Θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης
«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Βαριά» έπεσαν στην Τουρκία τα όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την Κορσική, καλώντας την Ευρώπη να πάρει σαφή θέση για τις τουρκικές προκλήσεις.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι δηλώσεις του Μακρόν είναι αλαζονικές, ενώ τον κατηγορεί προσωπικά ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην Κορσική, στο πλαίσιο της Συνόδου των 7 (MED7), ο κ. Μακρόν είπε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία» και τόνισε ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές.

Το «ραντεβού» με Μητσοτάκη

Το απόγευμα της Πέμπτης Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν έχουν δώσει ραντεβού στην Κορσική για να κλειδώσουν λεπτομέρειες της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.

Με το ραντεβού επισφραγίζεται η αναβάθμιση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν εκτενώς το υπό επεξεργασία ελληνογαλλικό σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, αλλά και το εύρος των εξοπλιστικών προμηθειών που ενδιαφέρουν την Αθήνα, συνδυαστικά με τα ελληνοτουρκικά και τον ρόλο της Γαλλίας στη Μεσόγειο που εξαγριώνει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επί του προσχεδίου για την αμυντική συμφωνία που είναι στο τραπέζι. Οι τεχνικές συζητήσεις έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα, με το Μαξίμου και το Ελιζέ να ανταλλάσσουν έγγραφα σε τεχνικό επίπεδο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ορισμένα ζητήματα μένει να κλειδώσουν στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider