Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που αναθεωρεί τη συμφωνία του Brexit – Αντιδρά η ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που αναθεωρεί τη συμφωνία του Brexit – Αντιδρά η ΕΕ
«Πολύ ανήσυχη» δηλώνει για τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης η Κομισιόν. Μιλά για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα, Τετάρτη, η βρετανική κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο που αναθεωρεί εν μέρει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του Brexit, κάτι που θεωρείται ότι συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της έχει στοιχίσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο αυτό αφορά στην εσωτερική βρετανική αγορά και τροποποιεί το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, που έχει στόχο να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, που λήγει τον Δεκέμβριο και στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ανήσυχη η Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε σήμερα ισχυρή ανησυχία γι' αυτό το βρετανικό νομοσχέδιο.

«Πολύ ανήσυχη για τις ανακοινώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τις προθέσεις της να παραβιάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη. Pacta sunt servanda = το θεμέλιο για σχέσεις ευημερίας στο μέλλον», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Θα ζητήσουν συνάντηση οι Ευρωπαίοι

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς ανακοίνωσε σήμερα πως η ΕΕ θα ζητήσει από τους Βρετανούς μια επείγουσα συνάντηση σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο.

«Θα ζητήσω την πραγματοποίηση, μόλις αυτό είναι δυνατόν, μιας έκτακτης μικτής επιτροπής για τη συμφωνία αποχώρησης, ώστε οι εταίροι μας του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσουν λεπτομέρειες και να απαντήσουν στις ζωηρές ανησυχίες μας που αφορούν το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως το Λονδίνο θα δώσει «τη διαβεβαίωση πως η συμφωνία αποχώρησης θα τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider