Αλλάζει πορεία το Oruc Reis - Μηνύματα εκπέμπει το πολεμικό ναυτικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει πορεία το Oruc Reis - Μηνύματα εκπέμπει το πολεμικό ναυτικό
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με φόντο την ένταση στο Αιγαίο. Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα.

Παραμένει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό Oruc Reis ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το ερευνητικό αλλάζει πορεία όπως και τα πολεμικά που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τα τουρκικά πλοία φαίνεται να ακολουθούν πορεία προς νότο και συγκεκριμένα νοτιανατολικά στις 171 μοίρες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά, αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Παράλληλα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ακόμα και αν το Oruc Reis χρησιμοποιεί τα ηχοβολιστικά του καλώδια τα στοιχεία που συλλέγει είναι άχρηστα, καθώς ο ήχος από τα πλοία που βρίσκονται γύρω του, δε επιτρέπουν τη συλλογή στοιχείων.

Στο Μαξίμου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος

Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αθήνα παραμένει σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με αξιωματούχους από την ΕΕ, αλλά και τη διεθνή κοινότητα και υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή και αποτρεπτική ετοιμότητα.

Προκλητική απάντηση από την τουρκική πλευρά

Προκλητική απάντηση έστειλαν την Τρίτη τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis στα ελληνικά που το παρακολουθούν και το καλούν ν' αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέγοντας τους «ότι βρίσκονται εντός της τουρκικής ΑΟΖ».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο ελληνικός στόλος έχει παραταχθεί σε όλο το μήκος του Αιγαίου Πελάγους, ενώ η παράταξη γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένη στο σημείο όπου βρίσκεται το Oruc Reis με τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία εκπέμπουν συνεχώς μηνύματα ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο από το βράδυ της Δευτέρας, σε μία κίνηση που πιθανότατα δείχνει προσπάθεια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, οι κυβερνήτες από τις τουρκικές φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, δηλώνουν προς τα ελληνικά πληρώματα, ότι δεν είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά εντός της τουρκικής ΑΟΖ και ότι αυτά που θα πρέπει να αποχωρήσουν είναι τα ελληνικά πλοία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider